Kis Gyula József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS GYULA JÓZSEF (MDF): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! A büntetõ törvénykönyv kábítószerrel való visszaélés tényállását 1993-ban módosította az Országgyûlés. Európában szinte példa nélkül álló humánus gyakorlatot vezetett be, amikor a kábítószerrel való visszaélés minden esetét: a termesztést, a kereskedést, a tartást, a fogyasztást, a forgalombahozatalt - amennyiben csekély mennyiségre valósul meg - vétségnek minõsítette. Ez azzal járt, hogyha az elkövetõ féléves gyógykezelésnek vetette magát alá, akkor ezzel a büntethetõsége megszûnt.

A csekély mennyiséggé minõsítést a törvény viszont nem határozta meg tételesen, ezért a jelenlegi bírói gyakorlatban - a Legfelsõbb Bíróság Büntetõ Kollégiumának állásfoglalása alapján - csekély mennyiségnek minõsül a napi halálos adag tízszeresével való visszaélés. Véleményünk szerint ez olyan képtelen helyzet, mintha az emberölés büntetõjogi tényállásához az kellene, hogy a tettes tízszer megölje az áldozatát.

(16.40)

A minõsítésrõl szerteágazó szakmai vita után, az Országgyûlés nyilvánossága elõtt lefolytatott vita után mindenképpen a tisztelt Háznak kellene döntést hoznia. Ezért kérem képviselõtársaimat, tegyék lehetõvé a módosítás tárgyalását, hogy mindenre sor kerülhessen. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage