Körösfõi László Tartalom Elõzõ Következõ

KÖRÖSFÕI LÁSZLÓ, az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottság elõadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottság 1995. június 23-ai ülésén megvitatta a szakképzésrõl szóló 1993. évi LXXVI. számú törvény módosításáról szóló 1094. számú törvényjavaslatot. Elég hosszú mondat volt, de így volt ez pontos.

A bizottság megállapította, hogy a szakképzési törvény módosítása indokolt volt. A bizottság tagjai egyetértettek abban, hogy a kamarák felállásával a tanulószerzõdés útján történõ gyakorlati képzés életbe léphet, így ennek meg kell teremteni a feltételeit.

Egyetértettek abban is, hogy a törvénymódosítás egyrészt bevonni kívánja az iskolákat a gyakorlati képzés ellenõrzésébe, másrészt kiterjeszteni kívánja a kamaráknak az ellenõrzõ szerepét arra az esetre, ha nem tanulószerzõdés útján, hanem az iskola és a gazdálkodó szervezet közötti megállapodás útján történik a gyakorlati képzés.

Elhangzott ugyanakkor egy olyan ellenzéki vélemény is, hogy a törvénymódosítás a gazdasági kamarák szerepét korlátozza. Egyhangú volt a bizottság észrevétele, véleménye a tekintetben, hogy szerencsés lett volna, hogyha az Országgyûlés idõben összehangoltan tárgyalta volna ezt a törvénymódosítást a közoktatásról szóló törvénymódosítás nagy terjedelmû szabályozásával, ami csak várhatóan valamikor novemberben kerül a parlament elé. Indokolja ezt az a tény, hogy ez a közoktatási törvénymódosítás is számtalan kérdésben szabályozza, érinti a szakképzést.

Ellenzéki véleményként elhangzott még a bizottság ülésén az is, hogy az Országos Képzési Tanács szerepének a módosítása problémát jelenthet.

Végezetül: a bizottság a törvényjavaslatot 13 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, és 1 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak ítélte. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps a bal oldalon.)

(17.40)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage