Tokár István Tartalom Elõzõ Következõ

TOKÁR ISTVÁN, a gazdasági bizottság elõadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A gazdasági bizottság végül is örömmel vette, hogy ha pótlólag is, de véleményt mondhatott errõl a számára igen fontos törvénytervezetrõl vagy -javaslatról. A szakképzésrõl szóló 1993. évi LXXVI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot megtárgyalta a gazdasági bizottság és azt ellenvélemény és tartózkodás nélkül tárgyalásra alkalmasnak találta.

Az elhangzottakkal párhuzamosan sok olyan észrevétel és megállapítás hangzott el a bizottsági ülésen, amelyet most nem akarok ismételni. Örömmel vette a bizottság a gazdasági kamarák bekapcsolását a szakképzésbe, a gyakorlati képzés ellenõrzésébe, és természetesnek vette, hogy az alatt az átmeneti idõszak alatt, amíg a kamarák erre a feladatra felkészülnek, a szakképzõ iskoláknak is legyen lehetõségük a gyakorlati képzõhely kiválasztására. Ezt megértéssel vette és helyesnek ítélte.

Két olyan dologról, észrevételrõl kívánok szólni, amely a gazdasági bizottsági ülésen elhangzott az itt említetteken túl:

A bizottsági ülésen a törvénytervezet vitájánál a leírtakon túl elhangzott, hogy célszerû lenne, hogy a kamarák a szakképesítésért felelõs miniszterrel kötött megállapodás alapján a bizottsági tagságon túl a bizottság elnöki tisztére is tehessenek javaslatot és azt kijelölhessék. Természetesen a párhuzamosság elkerülése végett ebben az esetben lemondanának bizottsági tagságukról.

Ugyancsak javaslatként fogalmazódott meg, hogy a mestervizsga követelményeinek meghatározása maradjon kizárólag kamarai hatáskör, természetesen a szakképzésért felelõs miniszter egyetértési jogának meghagyása mellett. A szakmai feltétel miniszteri rendeletben való meghatározása ellentmond a mesterképzés gyakorlatának.

A törvénytervezet 6. § (2) bekezdése a szakképzés területi érdekegyeztetés fórumaként a fõvárosi, illetve a megyei munkaügyi tanácsot határozza meg. Az Érdekegyeztetõ Tanácsnak a szakképzés tekintetében nem területi szerve a megyei munkaügyi tanács. A munkaügyi tanácsok feladat- és hatáskörérõl szóló 1991. évi IV. törvény 12. és 13. §-a szerint a munkaügyi tanács nem rendelkezik hatáskörrel a szakképzés tekintetében. Abban az esetben, ha a beterjesztés szerint valósul meg a törvénymódosítás, a kamarák sérelmére történik a hatáskör bõvítése, hiszen a kamarák nem tagjai a munkaügyi tanácsoknak, emiatt kimaradnak a terület szakképzési érdekegyeztetési mechanizmusából.

Ezekkel az észrevételekkel ajánlja a gazdasági bizottság tárgyalásra a most benyújtott T/1094. szám alatti törvénymódosítást. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage