Szili Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILI KATALIN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Csak egy-két gondolatot képviselõtársam hozzászólásához, mert azt hiszem, elég fura irányba fog elmenni ez a vita, ha a továbbiakban is csak erdõkrõl, egyebekrõl beszélünk. Itt egy dologra kell figyelemmel lenni, ami ennek a törvénynek a címe: a védettségi szint helyreállításáról van szó, amit jogi terminus technicusként egy in integrum restitutióként alkalmaznak, ami annyit jelent, hogy ez a védettségi szint valaha megsérült bizonyos jogszabályok folytán, és ennek a visszaállítását célozta a jogalkotó, amikor ezt a jogszabályt megalkotta.

Hozzáteszem azt is, hogy ez a nyolc szakasz, amirõl ez a törvény szól, egyszerûen azt hivatott helyreállítani, amit a miniszter úr expozéjában említett '90-es, '92-es, '93-as jogszabályok elõidéztek, és azt hiszem, ez a jogszabály alkalmas arra, hogy ezt az állapotot kezelje.

Szeretném azt is elmondani, hogy képviselõtársam szólt a jogi alapról és egyáltalán a megszüntethetõség, a mellõzhetõség kérdésérõl. El kell mondani azt, hogy itt pontosan arra ad lehetõséget a jogalkotó, hogy egyáltalán felülvizsgálja azokat a területeket, amelyek esetleg védettek voltak úgy, ahogy most: egyáltalán szükséges-e a védettségük. Magyarul: a jogalkalmazónak lehetõséget biztosít arra, hogy a saját hatáskörében eldöntse, egyáltalán azt még óhajtja-e, azon belül, ami az eredeti állapot helyreállításába beletartozik.

Azzal egyetértek, hogy mindig is egy nagy jogi dilemma volt, hogy kell-e a természetvédelmi szerveknek kezelniük a saját területeiket vagy egyáltalán ez hatósági eszközökkel biztosítható-e. Azt hiszem, a jogalkotó mindkettõt nyitva hagyja ezzel a jogi szabályozással, amit megteremtett. Egyébként hozzáteszem - és azt hiszem ez, valamennyiünk által alátámasztható -, hogy mivel a természetben okozott károk véges javakat pusztíthatnak el, szükséges ezeknek a jogszabályoknak a megteremtése.

Azt már csak egy gondolatként teszem hozzá, hogy a környezetvédelmi bizottság viszont egyhangúlag támogatta ennek a vitának a parlament elé bocsátását. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage