Baja Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BAJA FERENC környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Igen, elnök úr! Tisztelt Ház! Mindjárt reagálnék rá. Én azt hiszem, hogy természetesen semmi akadálya nincs annak. Nem volt tervbe véve a vita lezárása, és nem is hiszem, hogy indokolt lenne. A felvetést én jogosnak tartom. Azzal egészíteném ki, hogy kérem viszont a bizottságokat és minden jó szándékú javaslattevõt, hogy idõhatáron belül gondolkodjunk. Az alkotmánybírósági döntésbõl adódó felelõsségünknek van egy ilyen típusú idõkorlátja. Én tehát támogatom azt, hogy errõl több bizottság gondolkodjék. Kiemelten támogatom azt egyébként, hogy az alkotmányügyi bizottság ezzel foglalkozzék, hiszen én magam itt nem terjesztenék elõ törvényjavaslatot, hogyha nem az alkotmánybírósági csorbát küszöbölnénk ki elsõsorban.

Abban mértéktartást kérek a javaslatoknál, amit Balsay István képviselõtársam is fölvetett, abszolút jó szándékkal, nevezetesen, hogy ne csak ezt a problémát rendezzük, hanem nézzünk egy kicsit a jövõbe is, és egy elõremutatóbb szabályozás szülessék addig is, míg a természetvédelmi törvényt el nem fogadja a tisztelt Ház. Én ezt azzal támogatnám, hogy azért az én fejemben - és ezt korrektül meg kell mondjam -, egy szûk mezsgye az, amiben ez az elõrelépés megfogalmazható, éppen amiatt, mert nem szeretném ehhez kötõdõen általában a természetvédelem kérdéseit általánosan szabályozni, nem szeretném a gombhoz varrni a kabátot.

És itt visszautalva elnézést kérek a Háztól a jogi nyelvezet miatt, és amiatt, hogy bizony ez a törvény nem kellõen átlátható. Sajnos, az a helyzet, hogy olyan szituáció keletkezett, amiben nem könnyû precízen fogalmazni, itt viszont azért az rendkívüli fontosságú, hogy pontosan határozzuk meg, mirõl is beszélünk.

És éppen itt utalnék vissza egy másik fölvetésre: szó sincs róla, hogy itt a törvénytervezetben mi egy centivel is túlterjeszkednénk azon, amit az Alkotmánybíróság meghatároz, sõt a tervezet negatívan is fogalmaz, hogy milyen területtel nem kíván foglalkozni. Kifejezetten csak azok a kérdések merülnek fel, amelyek az alkotmánybírósági határozatban jelen vannak.

Én csak megköszönni tudnám azt, hogyha több bizottság bölcsessége a kompromisszumra jutna: alkotmányügyi bizottság, mezõgazdasági bizottság, környezetvédelmi bizottság.

Egy dologtól nem fogok tudni én eltekinteni, és ebben kérem a megértést: felelek azért, hogy ennek a törvénynek a szelleme az Alkotmánybíróság határozatának megfeleljen. Azt nem szeretném ha ez a parlament túlzott kompromisszumkészség gyanánt olyan helyzetet idézne elõ, hogy újra az Alkotmánybírósághoz kelljen fordulni. Ezt nagyon nem szeretném. Ezen a határon

belül, tehát az Alkotmánybíróság által meghatározott jogi kereten belül és a természetvédelem általános értékén belül - amelybe én nem értem bele azt, hogy egyébként a felelõsen gondolkodó gazdálkodó vagy állampolgár ne tudná a környezetvédelem szempontjait, a természetvédelem szempontjait kielégíteni - kompromisszumkész vagyok. Azt kérem majd még egyszer a tárgyalóktól, hogy egy idõhatárt szabjunk ennek, addig támogatom a csúsztatását is. Ha nem kell, akkor pedig még inkább köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage