Kovács Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOVÁCS KÁLMÁN, a Kereszténydemokrata Néppárt képviselõcsoportjának vezérszónoka: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyûlés! Hölgyeim és Uraim! Nem hiszem, hogy fantomvita lenne a törvény kontra országgyûlési határozat vita, ezért én is szeretnék néhány szót ezzel kapcsolatban elmondani és egy új aspektusból is megvilágítani ezt a kérdést.

A tényeket felidézve szeretném emlékeztetni önöket arra, hogy az 1993-ban elfogadott felsõoktatási törvény Magyarországon elõször szabályozta törvényi szinten a felsõoktatás helyzetét és mûködését. Vastagh Pál, akkor ellenzéki képviselõ, ma igazságügy-miniszter javaslatára, a kormánypártok és az ellenzék egybehangzó véleménye alapján került be a törvénybe az az elõírás, hogy a felsõoktatás fejlesztését 1994. december 31-ig törvényi szinten kell szabályozni.

(12.20)

Ezt a kormány törvénysértõ módon elmulasztotta és 1995 áprilisában országgyûlési határozatot nyújtott be. Természetesen nem az volt ebben a kérdésben a törvénysértõ, hogy országgyûlési határozat vagy törvény, hanem a késedelmes benyújtás.

Még egy dolgot hadd mondjak el. Természetesen nem hiszem, hogy Vastagh Pál miniszter úr szakmailag helytelen javaslatot tett volna, vagy az akkori ellenzék egy részének, a mostani kormánypártoknak közel két év szakértõi munkára lett volna szükségük ahhoz, hogy rájöjjenek: a felsõoktatás fejlesztésérõl nem lehet törvényt alkotni, csak országgyûlési határozatot. Ezt az érvelést mi, kereszténydemokraták hajánál fogva elõrángatott érvelésnek tekintjük, arról nem is beszélve, hogy ez szakmailag teljesen komolytalan.

Megdöbbentõ számomra ebbõl a szempontból az Igazságügyi Minisztérium véleménye. Azt hiszem, ha jogilag egy kicsit alaposabban utánanéznek, akkor bizonyára rájönnek arra, hogy itt valóban törvény is, de országgyûlési határozat is alkotható.

Mi tehát a célja annak, hogy a kormányzat törvény helyett az országgyûlési határozatot erõlteti? A KDNP értékelése szerint itt egy nyilvánvaló üzenetrõl van szó, és erre eddig senki nem tért ki. A kormány és benne a koalíció pártjai - megszegve választási ígéreteiket - egy olyan üzenetet közvetítenek, amely világossá teszi a társadalom számára, hogy a felsõoktatást immár nem tartja "a hazai modernizáció meghatározó tényezõjének" - idézet a kormányprogramból. Nem igaz az sem, hogy szükség van a felsõoktatás-fejlesztés elindításához szükséges többletforrásokra; ezt szintén nem a KDNP találta ki, hanem ismét a kormánykoalíció programjából idézek.

Ezzel szemben mi van? Van négymilliárd forint elvonás, van hatezer egyetemi oktató elbocsátása többek között, és természetesen - mint már annyiszor megszoktuk - nemcsak a választási ígéretek megszegése, hanem a kormányprogram megszegése és törvénytelenségek minden területen az MKM mûködésében.

Csak egyetlen példát említek... (A mosolygó Vancsik Zoltán felé fordulva:)... és nagyon köszönöm frakcióigazgató-társamnak, hogy mosolyog és örömmel veszi tudomásul, hogy ezt említem, az MSZP is sorra fog kerülni ebben a megszólításban. A tavaszi ülésszakon pontosan én kifogásoltam interpellációban a felsõoktatási intézmények számára elõírt MKM-intézkedést. Fodor Gábor hírhedt levele a felsõoktatási törvény 5. §-át és az alkotmány 35. §-ának f) pontját sértette meg. Akkor kioktató választ kaptam az államtitkár úrtól - igaz, nem a miniszter úrtól -, és természetesen a parlament kormánypárti többsége elfogadta a választ. Hogy mégis igazam volt, ezt az Alkotmánybíróság döntése két hét múltán igazolta. Természetesen - ezt is hadd tegyem hozzá - sem az MKM vezetése, sem az államtitkári választ elfogadó kormánypárti képviselõk nem jelezték, hogy ebben a kérdésben az ellenzéknek volt igaza és ez megkövetelné azt, hogy megfontoltabb minisztériumi munka és természetesen megfontoltabb kormánypárti szavazógépezet legyen. Talán csak ennyit az elõbbi mosolyra, és gondolom, továbbmehetek szakmai érveim felsorolásában.

Tehát visszatérve az eredeti gondolatra: a törvény helyett országgyûlési határozat, a többletforrások helyett elvonások és kényszerû elbocsátások közlik a társadalommal, hogy a felsõoktatás leépítendõ terület. Ezt a szándékos leépítést a kormányzat a társadalom, a szakma és természetesen az ellenzék minden igyekezete ellenére véghezviszi, mert bátor. Nagyon sokszor hallottuk ezt a kifejezést, én ezt inkább politikai rövidlátásnak tekintem.

Foglalkoznom kell a tandíj kérdésével is, mert összekapcsolódik a fejlesztés kérdéskörével. Igaz, a kormányprogramban a tandíj 1995-ös bevezetése szerepel, de ott szerepel az az idézet is, hogy "ennek azonban feltétele a megfelelõ kompenzációs rendszer".

A kormányzat választási megfontolásokból 1996-ra halasztotta a bevezetést, majd puccsszerûen visszahozta 1995 márciusában. Az új változatban viszont már nincs szó a feltételrendszerrõl, csak a tandíjról, amely eredetileg kétezer forint volt, de a hallgatói tiltakozások eredményeképpen a rendeletben immárom kétezer forint plusz nyolcezer forint kiegészítõ tandíj szerepel. Mi lesz, ha õsszel az egyetemisták ismét kivonulnak az utcára? Talán ismételt tandíjemelés várható ennek eredményeképpen? A kérdésem természetesen csak szónoki.

Végezetül néhány szót a parlament elõtt lévõ anyagról. Az anyag összességében egy felületesen megfogalmazott kívánsággyûjtemény. Természetesen a megfogalmazott óhajokkal a Kereszténydemokrata Néppárt egyetért, de a megfogalmazott irányelvek csak szép szavak maradtak, mert a kormány cselekedetei ellentétesek a megfogalmazottakkal. Például két gondolat:

A kormányzat - helyesen - növelni kívánja a hallgatói létszámot, és helyesen teszi bele ebbe az országgyûlési határozatba, hogy esélyegyenlõséget kell biztosítani. Kérdezem én, hogyan, mert a tandíj és a költségek emelkedése eleve lehetetlenné teszi a létszámemelést és különösen lehetetlenné teszi az esélyegyenlõség javítását.

Mindezek alapján összefoglalva: a KDNP elutasítja ezt az országgyûlési határozatot. Ismételten javasoljuk a kormányzatnak, hogy ezt a határozattervezetet vonja vissza és a felsõoktatás presztízsének megtartása érdekében térjen vissza a törvény eredeti koncepciójához, tehát törvényi szinten, megalapozottan és megfelelõ színvonalon szabályozza a felsõoktatás fejlesztésének feladatait.

A KDNP mindezek alapján nem fogja megszavazni ezen országgyûlési határozatot. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage