Fodor Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FODOR GÁBOR mûvelõdési és közoktatási miniszter: Köszönöm szépen. Csak nagyon röviden én is két percben szeretnék az elhangzottakhoz hozzászólni. Elõször is szeretném megköszönni a vitát. Nagyjából erre számítottam, és úgy gondolom, hogy nagyon hasznos és tanulságos volt. Nagyon örülök azoknak a javaslatoknak, amelyek okosak és elõremutatóak voltak. Azt sajnálom, hogy javarészt nem sok tartalommal bíró szlogeneket és lózungokat hallottam a vitában. Ezeket bizonyos szempontból természetesnek tekintem. De ha vannak épkézláb javaslatok, és néhány ilyen is elhangzott, azt természetesen örömmel vesszük az elkövetkezendõkben is.

Néhány tévedésre vagy másfajta értelmezésre, ami a mi értelmezésünk, hadd hívjam fel a figyelmet. Elõször is a fejlesztés tematikája évek és hónapok óta azonos, és ezt maga a felsõoktatás dolgozta ki, ez a határozattervezet ennek megfelel. Másfelõl a mulasztásos törvénysértés problémája, ami itt ugyancsak szóba került. Ezzel kapcsolatban hadd mondjam el, hogy a kormány az Országgyûléshez már benyújtotta a törvénymódosítást, ez a stabilizációs csomagban volt benne, még márciusban, csak éppen nem tárgyalta az Országgyûlés, tehát ezt is érdemes mellétennünk ehhez a vitához. Én egyébként ebbe nem akarok belemenni. Én úgy gondolom, hogy az az értelmezés, amit az Igazságügyi Minisztérium és az alkotmányügyi bizottság megadott, a helyes ebben az ügyben, tehát ez a forma a kívánatos, és nem érdemes azzal se foglalkozni szerintem, hogy Vastagh Pállal érdemes megbeszélni annak idején a képviselõi indítványnak az ügyét. Vastagh Pál ma az igazságügy-miniszter, és többek között õ is egyetért ezzel az értelmezéssel.

Azonkívül szóba került itt a hírhedt levelemnek az ügye. Ezt most nem tudom, hogy melyik az a hírhedt levél, meg kell hogy mondjam, tekintettel arra, hogy a sok-sok hírhedt cselekedet között, ha arra gondol a képviselõtársam, amelyet az Alkotmánybíróság is kifogásolt a kormánydöntés miatt, akkor némileg téved, mert nem én írtam ilyen levelet, hanem a gazdasági helyettes államtitkár. De biztos, lehet hírhedt dolgokat találni. Azt gondolom, hogy képviselõtársam fog néhány ilyet felvonultatni, hogyha nem errõl beszéltem volna.

Végül hadd mondjak annyit, hogy tandíjbevételekrõl itt szóba került, Pokorni Zoltán említette meg, hogy 1 milliárd forint. Ezt szeretném kijavítani, mert nem 1 milliárd, hanem 3 milliárd évente, amivel kalkulálunk, és fejlesztési célokra lesz természetesen a felsõoktatásba beállítva a '96-os költségvetésben, mint ahogy már errõl beszéltünk. Õ említette a létszámcsökkenésnek, növekedésnek a problémáját is mint gépírói elírást. Azt hiszem, hogy nem ezzel érdemes foglalkozni, hanem a tényekkel, és azzal, hogy idén is növekedett a hallgatói létszám. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage