Kovács Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOVÁCS KÁLMÁN (KDNP): Nem kívánom lebecsülni az országgyûlési határozatot, de azt hiszem, pontosan Dobos Krisztina képviselõtársam bizonyította több ponton, hogy az országgyûlési határozat egy gyengébb jogszabály, mint egy törvény. A felsõoktatás jelenlegi helyzetében tehát mindenképpen fenntartom azt a véleményemet, hogy egy két éven keresztül fenntartott törvényi szabályozás után hirtelen országgyûlési határozattá lecsökkentve, ez mindenképpen egy negatív jelzést jelent a felsõoktatás számára. Azt jelzi a felsõoktatás számára, hogy a kormányprogramban megfogalmazottakkal ellentétben nem annyira fontos a felsõoktatás, mint azt korábban megfogalmaztuk.

A miniszter úr megjegyzésével kapcsolatosan pedig annyit hadd tegyek hozzá, hogy én azt hiszem, a miniszter úr akkor is felelõs a minisztériuma tevékenységéért, egy alkotmánysértõ levélért - amellett, hogy az Alkotmánybíróság bizonyította, hogy nekem volt igazam az interpellációmban, és azt hiszem, ezt kár vitatni, mert az Alkotmánybíróság ebbõl a szempontból magasabb fórum - a miniszter úr akkor is felel, ha azt a gazdasági helyettes államtitkár írta alá. És én erre a levélre utaltam, amelyet az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minõsített, és amelyet annak idején interpellációmban kifogásoltam, és amelyre akkor - igaz, nem a miniszter úrtól, hanem az államtitkár úrtól - egy kioktató választ kaptam, és ezek után pedig a parlament nagy többséggel elfogadta.

Ezt a kifogásomat szintén fenntartom, és azért kértem a kormánypárti képviselõtársaimat, hogy a késõbbiek folyamán megalapozottabban szavazzanak, mert hiszen itt is bizonyította azt, hogy az ellenzéknek lehetnek és vannak is olyan interpellációi, amelyek jogosak és valósak, mint azt az alkotmánybírósági döntés az én esetemben, igaz, eddig még csak egy alkalommal, de bízom benne, hogy több alkalommal is igazolni fogja.

Köszönöm szépen a türelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage