Gáspár Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GÁSPÁR MIKLÓS (KDNP): Tisztelt Miniszter Úr! Legértékesebb nemzeti kincsünkkel, a termõfölddel kapcsolatban ön az utóbbi idõben a legsúlyosabb aggodalmakra okot adó kijelentéseket tett. Nevezetesen a sajtó szerint azt nyilatkozta, hogy lehetõvé kívánja tenni külföldi személyeknek a hazai termõföld tulajdonban történõ megszerzését.

A külföldiek földtulajdonszerzési tilalma az elmúlt országgyûlési ciklusban a Kereszténydemokrata Néppárt törvényjavaslata eredményeképpen került a hatályos földtörvénybe. Ennek fõbb indokai a következõk:

Az úgynevezett szocializmus évtizedei következtében a fejlett nyugati piacgazdasággal ellentétben a hazai termõföldnek jelenleg még nagyon alacsony ára van. Magyarországon egy hektár termõföld ára csupán mintegy százezer forint, ezzel szemben Ausztriában egy hektár termõföld ára magyar pénzben mintegy egymillió, Németországban pedig mintegy kétmillió forint.

Ha ilyen körülmények között az MSZP-SZDSZ-kormányzat lehetõvé teszi, hogy külföldiek mélyen a valós érték alatt hazai termõföldet tulajdonosként szerezhessenek, az egyenlõ azzal, hogy szinte ingyenesen elkótyavetyélik hazánk termõföldjét a külföld számára.

Az elõzõekbõl következik, hogy a rendkívül alacsony magyarországi termõföldár miatt az e földekért kapható külföldi tõke nem jelent komoly segítséget az országnak, viszont a külföldieknek történõ eladás óriási veszteséget okozna a magyar társadalomnak. Ahhoz, hogy külföldi termelõtõke jöjjön az országba, nem szükséges a hazai termõföld külföldi tulajdonba adása. Külföldi személynek sikeres magyarországi vállalkozásához nem földtulajdonra van szüksége, hanem arra, hogy megfelelõ és biztonságos mûködési feltételek mellett hozzáférjen a föld használatához, tehát elegendõ számára a föld bérlete is.

Magyarországnak nincs jogi kötelezettsége arra nézve, hogy megengedje külföldi állampolgárok földtulajdonszerzését, ugyanis az Európai Közösséggel történt megállapodás a külföldiek részére csak a haszonbérleti jog megszerzésének a lehetõségét írja elõ. Minden ésszerû indok amellett szól tehát, hogy e tilalmat csak évek múlva, az Európai Unióhoz való csatlakozásunk alkalmával oldjuk fel, vagyis akkor, amikor remélhetõleg már a hazai termõföldnek (Az elnök csenget.) is olyan ára lesz, mint az Európai Unió tagállamaiban lévõ termõföldnek.

Kérdezem tehát miniszter urat, hogy e vonatkozásban mi a szándéka az MSZP- SZDSZ-kormánykoalíciónak. Vajon az- e, hogy rövid...

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage