Kasuba János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KASUBA JÁNOS (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Miniszter Úr! 1995-ben az Alföld több megyéjében különbözõ mértékben súlyos aszálykárok keletkeztek. Különösen pusztító az aszály Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ezen belül is választókörzetemben: Karcag és Kunmadaras környékén. A pusztító hatást számos felmérés bizonyítja, melyek már eljutottak miniszter úrhoz is.

Képviselõtársaimnak azonban elmondom, mert esetleg más munkájuk vagy a politikai viták miatt lehetnek olyanok, akik még nem kellõen érezték át ezt a súlyos helyzetet, melyet bizonyít, hogy a kukorica 72 százalékát kellett lesilózni, vízhiány miatt még a csõképzõdés sem történt meg, igen rossz állapotban van a napraforgó és a cukorrépa.

Mindennek következtében e térségben a mezõgazdasági termelõknél olyan mértékû a kiesés, ami már nem teszi lehetõvé az õszi mezõgazdasági munkák folytatását és a fennálló, esedékes hitelek törlesztését. Ezért kérem miniszter urat - de az aszály okozta óriási kár miatt lényegében a kormányt -, hogy sürgõsen vizsgálják meg ezt a súlyos helyzetet, és próbáljanak megoldást találni az amúgy is sok gonddal küszködõ térségek mezõgazdaságban dolgozó polgárainak katasztrofálissá váló sorsának enyhítésére. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage