Lakos László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAKOS LÁSZLÓ földmûvelésügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõtársam! A kormány rövid idõn belül napirendre tûzi a földmûvelésügyi miniszter és a pénzügyminiszter jelentését a mezõgazdaságot ért elemi károkról és dönt a károk mérséklésére irányuló intézkedésekrõl.

1995-ben a mezõgazdaságot jelentõs elemi kár érte, a megyei földmûvelésügyi hivatalok összesítése alapján tavaszi fagykár, jégkár és - bármennyire hihetetlen - ár- és belvízkár is. Az eddigi összegek gyors felmérésen, önbevalláson alapulnak. Ugyanilyen elõzetes felmérések készültek az aszálykárokról. Ezek együttes összege - az önbevallások alapján - 20-30 milliárd forint között mozoghat.

(14.40)

A kár valós mértéke a betakarítások után és a tényleges termelõi árak ismeretében állapítható meg. Alapvetõ általános probléma, hogy a mezõgazdasági termelõknek csupán tíz százaléka rendelkezik biztosítással, ez is inkább a nagyüzemekre jellemzõ, a kistermelõk gyakorlatilag semmiféle biztosítást nem kötnek.

Az agrotechnikai hiányosságok is növelik ezeknek a károknak a mértékét. Öt megye, közöttük Jász-Nagykun-Szolnok megye, Karcag és környéke is, szenvedte el a legnagyobb károkat. Az elemi károkkal kapcsolatos számításokat ez évtõl a Magyar Agrárkamarával együtt végzi a Földmûvelésügyi Minisztérium.

Tudniuk kell azonban azt is, hogy a mezõgazdasági termelés kockázatát a termelõknek is viselniük kell, teljes körû kártérítésre sajnos nem lesz lehetõség. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage