Varga István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VARGA ISTVÁN (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Asszony! Meggyõzõdésem, hogy nincs vita sem a jogász társadalomban, sem a lakosság széles rétegeiben abban a kérdésben, hogy a szûkös anyagi lehetõségek ellenére is elsõbbséget kell kapnia az igazságszolgáltatási reformnak. Az elmúlt kormányzati ciklusban megkezdõdött a bíróságok felújítása és végre komoly fizetésemelést kaptak a bírák - bár nem eleget -, és ezeknek az intézkedéseknek a hatására ismét vonzóvá vált a pályakezdõk között a bírói hivatás.

Sajnos az elmúlt tizennégy hónapban ez a folyamat megállt, sõt drámaian rosszabbodott is, és nemcsak az ügyfelek hangulata rossz az ügyek elhúzódása miatt, hanem a bíráké is. Az inflációval nemhogy nem tartott lépést a bírói fizetés, hanem az szinte elértéktelenedett, és a rendkívül kedvezõtlen munkakörülmények miatt - ahogy ezt Solt Pál, a Legfelsõbb Bíróság elnöke a közelmúltban kijelentette - újabb elvándorlás kezdõdhet. Hiába dolgozik megfeszített tempóban a bírói kar, hisz 20 százalékkal több ügy érkezett, most már napi filléres gondokkal kell küszködniük. A jogászi pálya csúcsán dolgozók nem azzal töltik az idejüket, hogy minél gyorsabban és szakszerûbben bíráljanak el egy ügyet, hanem tûzoltás folyik abban a kérdésben, hogy ki tudják-e fizetni a kirendelési díjakat, nincs ellátmány tollra és papírra, egy bírósági határozat jár négy bírónak - és hol van a szakkönyvellátás és a számítógép... Tudomásom szerint a mûködéshez szükséges pénz napi átcsoportosításával toldozzák-foldozzák a lyukakat annak érdekében, hogy bíróságokat ne kelljen bezárni.

Kérem államtitkár asszonyt, hogy válaszában ne a jövõ évre beharangozott 10 százalékos béremelésre hivatkozzon, hisz 1994. január óta változatlanok a bírói fizetések, és ne utaljon a Budai Központi Kerületi Bíróság átadására, mert az elhelyezést illetõen ennél szerencsétlenebb megoldás már régen született.

Kérdésem tehát: mikor, milyen formában oldja meg a kormány a kétezer bíró anyagi és erkölcsi megbecsülését, meddig kell a bírói karnak méltatlan körülmények között dolgozni? (Taps az MDF padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage