Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Ez a hír és ennek különösen az utótörténete engem a jól ismert jereváni rádió vicceire emlékeztet. Talán emlékeznek arra a viccre, hogy igaz-e az a hír, hogy Moszkvában Mercedeseket osztogatnak? Igaz ugyan, hogy nem Moszkvában, hanem Leningrádban, nem Mercedeseket, hanem Moszkvicsokat, és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak, de a hír alapjában igaz.

Körülbelül ennyi az alapja annak is, amirõl itt szó van. Én azt hiszem, hogy túl nagy figyelmet szentelt ennek máris a magyar közvélemény. Gyakorlatilag, a tényekre szorítkozva a válaszom az, hogy semmilyen hivatalos, egyeztetett álláspontja a NATO-nagyköveteknek, az Európai Unió nagyköveteinek nem volt, ilyen állásponttal senki meg nem kereste a Külügyminisztériumot, annak egyetlen vezetõjét, vagy beosztott munkatársát sem.

Tehát amikor ezeket a tényeket megismertük hétfõn, akkor világossá vált számunkra, hogy semmilyen lépést nekünk ebben az ügyben tennünk nem kell, sem vizsgálatot, sem pedig semmilyen tíltakozást (Közbeszólás a jobb oldalon: Rádió?) nem szükséges megtennünk. A rádió nem tartozik a mi hatáskörünkbe. A rádió egy újsághírt konferált be. Az újsághír lehet, hogy igaz, lehet, hogy nem. Ez nem külügyminisztériumi, de nem is kormányhatáskör.

Egyfelõl biztosíthatom a képviselõ urat és a tisztelt Házat, hogy beavatkozás Magyarország belügyeibe semmilyen részrõl nem történt.

Azt pedig természetesnek kell tekintenünk, s ezt várjuk el mi is a mi diplomatáinktól külföldön, hogy bárhol az adott országban az ország belpolitikai fejleményeit figyelemmel kísérjék, ezzel kapcsolatban a politikai élet szereplõivel beszélgetéseket folytassanak és errõl jelentéseket készítsenek, amiket hazaküldenek ide nekünk. Nyilvánvalóan ezt teszik mások is. Ezt nemhogy nem kifogásolhatjuk, hanem egyszerûen ez a dolguk, ezért küldték ki õket. Hát én azt hiszem, hogy legjobb lenne mindannyiunk számára, ha ezt az ügyet ezzel a beszélgetéssel most lezárnánk. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage