Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnöknõ! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! Ami a kérdés elsõ felét illeti, augusztus 21-én írtuk alá osztrák partneremmel azt a megállapodást, amely megfelelõ garanciákat jelent Magyarország számára a tekintetben, hogy amikor majd 1997-ben a schengeni egyezmény gyakorlati alkalmazására sor kerül, a magyar állampolgárokat ennek következtében ne érje jelentõs hátrány akkor, amikor Ausztria irányában az országot elhagyják.

Hozzá kell tennem, hogy az ön által említett sorbaállások az osztrák partner olyan erõsített határellenõrzései következtében álltak elõ, amelyeket nem egyeztettek velünk. Ezért erre vonatkozóan is egy új rendszert dolgoztunk ki, amelynek az a lényege, hogy egyrészt az ilyen akciókat elõre egyeztetik a magyar féllel, másrészt pedig abban az esetben, ha hosszabb sor alakul ki, akkor újabb és újabb kapukat nyitnak a határon a gyorsabb átjutás érdekében.

Ami a kérdés második felét illeti, a schengeni titkárság munkatársai a közeljövõben Magyarországra látogatnak, azért, hogy megnézzék a magyar határ körül kiépült számítógépes rendszert, amely kompatíbilis egyébként a schengeni rendszerrel, és e tárgyalások keretében tárjuk fel az együttmûködés lehetõségeit. Másrészt a még hiányzó 30 kilométeres szakasz finanszírozásával kapcsolatban Phare-segélyre nyújtottuk be igényünket, és az eddigi tárgyalásaink alapján partnereink ezen igényünkhöz támogatólag viszonyulnak. A kettõ együtt azt jelentheti, hogy addig is, amíg az Európai Unióhoz való csatlakozásunk után a schengeni egyezménynek nem lehetünk tagjai, megfelelõ együttmûködés lehetõsége fennáll, illetve e tekintetben is biztosítható ezen a módon az Európához való kapcsolódásunk. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage