Ivanics István Tartalom Elõzõ Következõ

IVANICS ISTVÁN (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kérdezem a tisztelt miniszter urat, hogy eljutott-e a kezeihez a Hírös Sütõipari Rt. eladása elõtt a februárban kinevezett cégvezetõ információja a cég tényleges gazdasági helyzetérõl, valamint az ÉDOSZ felhívása a nyilvánvaló áron aluli értékesítésrõl.

Információink szerint a cégvezetés hitelt érdemlõen jelzést adott - messze az eredményhirdetést megelõzõen - a gazdálkodási eredmények pozitív változásáról és a hasonló sütõipari cégek magas részvényértékeirõl. Hivatalosan bejelentette a cégvezetés és a dolgozói kollektíva a részvények névértéken felüli megvásárlásának szándékát. Mindezeket az ÉDOSZ messzemenõen támogatta, és a privatizáció tisztasága érdekében nyomatékosan kérte az értékesítés felfüggesztését. Fenti jelzésekre az ÁVÜ, illetve jelenleg az ÁPV Rt. ügyintézõi nem a kivizsgálás irányába mozdultak el, hanem az ügy soron kívüli gyors lezárására. A kisebbik részvénycsomag 200 százalék fölött, reális áron talált gazdára, eladása - nem a vevõ hibájából - mégsem zárult le tudomásom szerint. De a 72 százalékon elkótyavetyélt, a részvények 60 százalékának megvásárlása egyértelmûen csalárd üzletnek tûnik. Megjegyzem, a privatizõrnek ez a harminchatodik sikeres akciója. A 30 millió forint készpénzbefektetéssel szemben 140 millió forint azonnal felszabadítható vagyon áll, melybõl 80 millió forint likvid készpénz. A cég elsõ féléves eredménye a tavalyi 34 millió forint veszteséghez képest 25 millió forint nyereség.

Kérdezem a miniszter urat, hogy történt-e érdemleges felülvizsgálás ebben az ügyben és mi a további szándéka. (Taps a Kereszténydemokrata Néppárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage