Lakos László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAKOS LÁSZLÓ földmûvelésügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõtársam! Ehhez nincs jogom. A képviselõ úr interpellációjában egyedi kárpótlási ügyben fordult hozzám, hogy az ön által említett meliorációs költségeket töröljem.

Elöljáróban szükségesnek tartom megjegyezni, hogy egyedi kárpótlási ügyekben nincs intézkedési jogom a kárpótlási hivatalok felé. A kárpótlási hivatalok államigazgatási szervek és mint ilyenek, az általános államigazgatási eljárási szabályok szerint mûködnek, ideértve a döntéseik ellen igénybe vehetõ jogorvoslati lehetõségeket is. De nincs intézkedési jogom az állami gazdaság jogainak csorbítására sem.

Az interpellációban felvetett egyedi ügyben a következõ tényeket állapítottam meg:

A nevezett földrészlet egy 300 hektár területû öntözõtelepen belül helyezkedik el, az öntözõtelepet az állami gazdaság 1965-ben 9 millió 585 ezer forint bekerülési értékkel hozta létre és vette nyilvántartásba. A Somogy Megyei Kárrendezési Hivatal véleményem szerint jogszerûen járt el, amikor az 1991. évi XXV. törvény - magyarul a kárpótlási I-es törvény - 20. § (1) bekezdése alapján az öntözõtelep nettó értékét a földterületre terhelte. A törvény a nyilvántartási érték és nem a forgalmi érték terhelését írja elõ a kárpótoltak érdekében.

A siófoki földrendezõ bizottság ez ellen nem fellebbezéssel élt - mint ahogy azt ön az interpellációjában említi -, hanem szakértõi felülvizsgálatot kért. A hivatal ezt megtagadta azzal, hogy a földrészletre terhelt költségeket szakértõ bevonásával már korábban megvizsgáltatta és azokat elfogadta. Ez azt jelenti, hogy nincs szükség további felülvizsgálatra.

Ha az ön által említett konkrét ügyben vagy más hasonló ügyekben, ha a kárpótlásra jogosultak a földrészletre a hivatal által szakértõvel felülvizsgáltatott és az általa elfogadott költségeket továbbra is vitatják, bírósághoz fordulhatnak és szakértõ kirendelését kérhetik. A törvény szerint a hivatal által elfogadott költségek csökkentésének nincs más lehetõsége. Magyarul: vagy megegyeznek a nagyüzemmel, vagy a bírósági utat választják.

Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Úr! Kérem, válaszomat fogadják el. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage