Rapcsák András Tartalom Elõzõ Következõ

DR. RAPCSÁK ANDRÁS (KDNP): Tisztelt Miniszter úr! Köztudomású, hogy a helyi önkormányzatokról szóló törvényben meghatározott, az önkormányzatok által kötelezõen ellátandó feladatokon túl az utóbbi években, de különösen az elmúlt egy-másfél évben igen nagy számú feladat- és hatáskör kerül leadásra, amelyek jelentõs többletfeladatot rónak az önkormányzatokra. Példázatul a sok közül csupán néhányat hadd említsek meg: tûzvédelmi hatósági feladatok, önkormányzati tûzoltóság fenntartása, menekültek menedzselése, kényszerbérlõk elhelyezése, a jövedéki szabályozásról és engedélyezésrõl szóló törvénybõl adódó feladatok, lakásfenntartási ügyek intézése, munkanélküli ellátásból kikerültek szociális támogatása, kamattámogatás stb.

Az is köztudomású, azt hiszem, mindannyiunk elõtt, hogy a kötelezõen leadott új feladatok és hatáskörök ellátásához nemhogy nem kapták meg az önkormányzatok a szükséges költségvetési támogatást, hanem az eredeti kötelezõ alapfeladatok ellátásának költségvetési finanszírozása is ellehetetlenült a bekövetkezett helyzetben. Miután az önkormányzatok támogatása több év óta az alapszinten maradt, az infláció és az áremelkedések miatt ennek a támogatásnak a reálértéke rendkívüli módon lecsökkent. Megemlítem csupán az energiaárak emelkedését, amelyet ha figyelembe veszek, a támogatás mértéke ma már az eredeti energiaköltséget sem fedezi. Ilyen körülmények között nagyon rövid idõn belül mûködésképtelenné lesznek az önkormányzatok, amelynek árnyékát elõrevetíti az a közismert tény is, hogy szinte hatványozott mértékben emelkedett, nõtt az önhibájukon kívül alaphiányos, forráshiányos önkormányzatok száma, melyek nem voltak képesek ellátni alaptevékenységüket.

Ezért kérdezem a tisztelt belügyminiszter úrtól, hogy a bekövetkezett gazdasági helyzetben a helyi önkormányzatok mûködõképességének fenntartása érdekében - gondolok itt elsõsorban az energiakompenzációra, amelynek mértéke az önkormányzatok elsõ negyedévi többletköltségeit sem fedezi, nemhogy az egész évit - a permanensen jelentkezõ közel 30 százalékos inflációval kapcsolatban, amely az önkormányzatok bevételeit reálértékben csökkenti, valamint az önkormányzatokhoz telepített plusz feladatokhoz az alkotmány szerint elõírt kötelezõ fedezet biztosításának elõteremtésével kapcsolatban ez évben milyen stratégiai intézkedéseket, javaslatokat kíván a parlament elé terjeszteni. Várom miniszter úr válaszát. (Taps a KDNP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage