Rapcsák András Tartalom Elõzõ Következõ

DR. RAPCSÁK ANDRÁS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt miniszter úr, köszönöm a választ. A tartalmi kérdésekben sok mindenben egyetértünk, elsõsorban abban, hogy egy interpelláció keretében nem lehet mindezt megtárgyalni. Nem kívánok olyan alpári választ adni a tûzoltósággal kapcsolatban, ha jól tudom, éppen kinn vannak az utcán, tehát bizonyos feszültség érzõdik. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Már elmentek!)

Az érdemi válaszadásban egész egyszerûen egy olyan alapvetõ kérdést szerettem volna érinteni, amely a hátralévõ négy hónap mûködõképességére vonatkozik. Nem a tételesen csõdbe ment önkormányzatokra hivatkozom, hanem azokra, akik élve a pályázati lehetõséggel, önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatokként adtak be pályázatot igen nagy számban, az önkormányzatok igen nagy része.

A másik dolog, hogy nem láttam sehol a jelét annak, sem a Belügyminisztérium elõterjesztéseiben, sem a hozzá kapcsolódó tárcák elõterjesztéseiben, hogy az önkormányzatoknak - felsorolok néhány dolgot - a parlament és a kormány további feladatokat, azok teljes finanszírozása nélkül nem ad át az önkormányzatoknak, sem közvetlen sem közvetett formában.

(16.10)

Nem láttam arra való törekvést, hogy a parlament döntéseivel megteremti az önkormányzat pénzügyi tervezhetõsége stabilizációját, a kötelezõ feladatok finanszírozásában biztosítja a költségvetési támogatások mértékét. Nem láttam javaslatot arra, ami a sunyi pénzügyi politikában eltûnik, hogy ami címzett- és céltámogatást az önkormányzatok nem tudnak felhasználni, azok a visszacsorgó összegek hova kerülnek. Nem látok biztosítékot arra, hogy most, amikor teljes egészében bizonyos energiafajtákban 100 százalékkal drágul az energia az önkormányzatoknál, s ez elsõsorban most az utolsó harmadban fog jelentkezni, hogyan, miképpen próbálják kezelni az egyes tárcák és elsõsorban a felelõs tárca, a Belügyminisztérium... (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.)... a kérdést.

Egy sodródást, egy semmittevést érzek, és ezt hiányoltam a miniszter úr válaszából, ezért elfogadni így, ilyen formában nem tudom. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage