Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõtársam! Képviselõ úr valóban interpellált március 7-én hasonló témában. Azt gondolom, hogy az arra adott miniszteri válasz lényegét tekintve ma is érvényes.

Én nem szeretném megismételni az akkor elmondott számokat, csak annyival egészíteném ki a tisztánlátás érdekében az adatokat, hogy az összes allergiás eredetû megbetegedésben szenvedõk közül a pollen eredetû megbetegedés valójában öt-tíz százalékos nagyságrendet képvisel. Egyébként tényleg népegészségügyi jellegû problémáról van szó. Minden vonatkozásban az a szándékunk, hogy a megelõzésre helyezzük a hangsúlyt, és tekintettel arra, hogy a parlagfû ellen is, amely a több allergiás megbetegedésnek csak az egyik oka, az egyetlen védekezési lehetõség az elhanyagolt területek karbantartása, kaszálása, különbözõ tulajdonú földek, közterületek gondozása, ebbõl egyértelmûen következik, hogy a legnagyobb szerepük az önkormányzatoknak van.

Azt gondolom, hogy voltak és vannak is nagyon jó kezdeményezések, több önkormányzat helyi rendeletben írja elõ és követeli meg az ingatlantulajdonosoktól az ingatlanok elõtti zöldsáv gondozását, a gyommentesség biztosítását. Budapesten például a budai kerületekben az önkormányzatok és civil szervezetek parlagfûgyûjtést szerveztek, az összegyûjtött parlagfûért tombolajegy járt, amellyel kerékpárt lehetett nyerni; Baján is jó kezdeményezésekrõl tudunk.

A Népjóléti Minisztérium szervezeteként az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat aerobiológiai hálózatot mûködtet, amely folyamatosan méri és közzéteszi a levegõ pollentartalmát.

Képviselõ úr konkrét kérdéseire válaszolva:

1. Az allergiás megbetegedéseket okozó gyomnövények elleni küzdelemben a kormány részérõl a következõ intézkedések történtek: a Belügyminisztérium Településfejlesztési Füzetek egyik kiadványában útmutatást adott az allergiát okozó növények elleni védekezésre és felhívta az önkormányzatok figyelmét a lehetséges védekezési módokra. A Földmûvelésügyi Minisztérium is magas színvonalú ismeretterjesztõ tevékenységet végez, szórólapokat ad közzé. Az ÁNTSZ megfigyelései és mérési eredményei alapján folyamatosan tájékoztatja az önkormányzatokat.

2. 1995-ben a Népjóléti Minisztériumot is érintõ költségvetési megszorítások a szorosan vett szakmai feladatokat és az egészségfejlesztési célokat is súlyosan érintették, így szándékukkal ellentétben nem volt módunk az önkormányzatok ilyen irányú tevékenységét segíteni. 1996-ra arra van reményünk, hogy az egészségfejlesztési célok az idei évnél körülbelül 25 százalékkal magasabb elõirányzattal tervezhetõk. Amennyiben ez a költségvetés elfogadást nyer, lehetõséget látunk arra, hogy pályázati úton az önkormányzatok számára forráskiegészítõ jelleggel segítséget nyújtsunk a meghirdetés elõtt álló környezet-egészségügyi program keretében.

3. Magyarország részese az európai polleninformációs hálózatnak, amelynek központja Bécsben van. A tagországok rendszeres és kölcsönös információcserét folytatnak, és ez az együttmûködés kiegészül a környezõ országok, elsõsorban a visegrádi csoport egészségügyi minisztereinek ilyen jellegû együttmûködésével, ahol az adatcsere javítására megállapodást kötöttünk.

Összefoglalva, tisztelt Országgyûlés, jó szándékban és az erõfeszítésekben nincs hiány. Úgy gondolom, hogy az elmúlt fél évben ezen a területen a tájékoztató, ismeretterjesztõ munka színvonala javult. Elkezdtük a visegrádi csoport országaival a kooperációt, azonban parlagfû irtásával összefüggõ központi pénzügyi elõirányzatot csak jövõre fogunk tudni biztosítani. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage