Kovács Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOVÁCS KÁLMÁN (KDNP): Szeretném felhívni kedves képviselõtársam figyelmét arra, hogy a szakmai ellenõrzés szükségességérõl beszéltem, és csak egyik alternatívaként említettem meg a tankerületi oktatásügyi központokat. Ha odafigyelt volna, akkor látta volna azt, hogy én említettem más lehetõséget is. Megemlítettem a kormányzat által felhozott másik variációt - az úgynevezett "kék"-eket -, ami szintén egy regionális szervezet volna. Megemlítettem a megyei szintû hivatalt, hivatkozván a Belügyminisztérium által végzett dolgokra. Tehát azt hiszem, hogy alternatívákat is tudtam adni ezzel kapcsolatosan.

A másik pedig az, hogy nem hiszem, hogy én ezt összekevertem volna. A tankerületek mindaddig - és ezt szeretném hangsúlyozni: mindaddig -, amíg az elõzõ kormányzat volt, elvégezték a törvényben elõírt feladataikat. A késõbbiek folyamán viszont csak akkor végeztek feladatot, amikor nem találtak mást. Ezt is elmondtam: a pótérettségi lebonyolításában, a nemzetiségi felmérés lebonyolításában vagy pedig a legutóbbi idõszakban bizonyos adatok szolgáltatásában. Az nem a tankerületek hibája, hogy a kormányzat nem adott feladatot számukra, hanem súlyos milliókért - és ezt nem szerettem volna említeni, de majd szíveskedjenek odafigyelni Dobos Krisztina interpellációira, súlyos milliókért - különbözõ felméréseket végeztek, végeztettek, akkor, amikor a tankerületekben rendelkezésre állt a pénzügyi keret, az emberanyag; és természetesen a szakmai ellenõrzést - ezt Dobos Krisztina is elmondta - nem a tankerület oktatói végezték el, hanem a szakértõi lista.

Hadd ne folytassam tovább, hogy ott milyen mulasztásokat követett el a kormányzat, mert az 1993. év végére a tankerületek leadták a szakértõi listára a javaslatokat. Igaz, azt is el kell mondanom, a teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy már az elõzõ kormányzat idejének a végén is bizonyos mulasztások történtek a szakmai, szakértõi lista összeállításában, de azután az új kormányzat sem folytatta a szakértõi lista megfelelõ összeállítását, annak ellenére, hogy ezt nem tervezik megszüntetni.

Tehát mindezek figyelembevételével szeretném a képviselõtársam figyelmét felhívni, hogy nem hordtam össze hetet-havat, hanem szakmailag megalapozottan beszéltem, és hogyha érthetetlen volt, azért elnézést kérek. Legközelebb megpróbálom egyszerûbben megfogalmazni... (Derültség az MSZP padsoraiban.).., vagy nagyon szívesen rendelkezésére állok képviselõtársamnak, hogy elmagyarázzam ezeket a dolgokat. Köszönöm szépen a figyelmet.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage