Csizmár Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

CSIZMÁR GÁBOR (MSZP): Elnök asszony, köszönöm a szót. Képviselõtársaimat szeretném emlékeztetni arra, hogy az 1993. évi LXXIX. törvény, az érvényes közoktatási törvény annak idején sem szakmai, sem politikai konszenzust nem élvezett, amikor elfogadta a Ház, és ebbõl számos olyan ellentmondás adódott, amelynek kiküszöbölése többmenetes törvényhozási aktusban lehetséges csak.

Hogy egy eklatáns példát mondjak: most sikerül majd hatályon kívül helyeznünk a '85. évi I. törvényt, az elõzõ oktatási törvényt, mert immáron több mint két éve két oktatási törvény van hatályban, mert ezt nem sikerült az oly tökéletesre alkotott közoktatási törvényben megtenni.

Úgy gondolom, hogy nagyon helyes a törvény törekvése, hogy azt a szétzilálódást, amit az elõzõ törvény és az elõzõ kormány intézkedései okoztak az iskolarendszerben, megkísérli megállítani és megfékezni. Úgyhogy úgy gondolom, hogy éppen ezért nagyon sürgõs ennek a törvénynek az elfogadása.

A másik dolog, amire föl kell hívni a figyelmet: itt két oktatásirányítási koncepció vitatkozik egymással. Az elõzõ kormányzat és mostani ellenzéki képviselõtársaink egy szigorúan centrális, agyonszabályozott és kézivezérléses rendszert szeretnének életben tartani, egy négyszintû nemzeti alaptanterv- konstrukcióval, szakfelügyeleti rendszerrel és kormányzati direkt irányítással. Ez a változtatás pedig a jogállami keretekben egy tartalmi szabályozást, nemzeti alaptanterv szintû tartalmi szabályozást, értékelési és vizsgakövetelmény-rendszert és pedagógiai szolgáltató rendszert óhajt az irányításban mûködtetni. Azt gondolom, hogy ez egy koncepcionális vita, és természetesen az utóbbit támogatnám.

Két félreértését szeretném Kovács Kálmán képviselõtársamnak eloszlatni. Az egyik a kormánypártok vállalása, hogy a nemzeti alaptanterv elveit a parlament fogja elfogadni. Úgy gondolom, hogy a közoktatási törvény módosításakor ez meg fog történni a törvényben - és ezt a parlament fogja megtenni.

A másik: idõben történnek-e a döntések. Éppen azért kell ezt a mostani átmeneti törvényt meghozni, hogy mind az érettségi, mind a NAT, mind a TOK-ok megszüntetése ügyében ne az utolsó pillanatban, hanem a költségvetést megelõzõen, három évvel elõre és az érettségit jó tanévvel megelõzõen lehessen meghozni a döntéseket. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage