Csizmár Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

CSIZMÁR GÁBOR (MSZP): Ha erre már választ kapok, akkor nem fogok újra jelentkezni. Három dolgot szeretnék mondani.

Kár, hogy Dobos Krisztina nem hallja a válaszomat, de majd nyilván elolvassa. Úgy veszem észre, hogy démonokkal vitakozik. Úgy gondolom, semmi nem tiltja, hogy megcsinálja az intézmény, semmi nem akadályozza, hogy megvásárolja az intézmény, semmi nem kötelezi az intézményt, hogy egy darab tantervet fogadjon el a központtól. Gyakorlatilag tehát õ egy olyan alternatívával kezdett el vitatkozni a NAT-tal kapcsolatosan, ami nem létezik, és ilyen szándék meg sem fogalmazódott.

Hasonlóképpen démonokkal vitatkozik, mikor azt mondja, hogy pedagógiai szolgáltatást nem láthat el esetleg cég, esetleg bármilyen vállalkozás, esetleg magánszemély. Egyetlen ilyen tiltó javaslat nem fogalmazódik meg, sõt mi több - és itt szeretnék kitérni arra, amit Kovács Kálmán úr mondott -, az a kérdés, hogy valódi tartalma van az intézmények szakmai önállóságának, vagy csak egy frázis a közoktatási törvényben az intézmények szakmai önállósága.

Azt gondolom, a mostani szabályozási konstrukcióváltoztatás megtölti tartalommal azt a mondatot, amely úgy szól, hogy az intézmények a törvény keretei között szakmai tekintetben önállóak, mert maguk csinálhatják meg a tantervüket a NAT alapján, mert maguk vehetnek igénybe pedagógiai szolgáltatásokat onnan, ahonnan úgy gondolják, hogy szükséges, s ugyanakkor egy központi követelményrendszernek, értékelési rendszernek pedig meg kell hogy feleljenek.

Ami a bizonyos értékek mentén történõ szabályozást illeti, szeretném felhívni Kovács Kálmán képviselõtársam figyelmét, hogy ez az értékrend, amelyet végül is Mádl Ferenc miniszter úr írt meg egyedül az irodai szobájában - nagyon nagy tisztelettel adózom ezért neki -, mert annyi ideig nem sikerült megalkotni az irányelveket; ez szakmailag, sem politikailag nem volt legitim, úgy gondolom, ezt nem ártana figyelmébe ajánlani. Olyan helyzetet kellene teremteni, hogy ne egy központi, a mindenkori politikai kurzus által elrendelt értékrend legyen, hanem értékválaszték legyen lehetséges a szakmai tekintetben önálló intézményekben.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage