Kovács Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOVÁCS KÁLMÁN (KDNP): Csak annyit szeretnék ehhez hozzátenni, hogy itt nincs értékválaszték, csak tananyagválaszték. A jelenlegi szabályozásban tananyagválaszték van. Azzal egyetértek, hogy természetesen ennek alapján a helyi tanterveket elkészíthetik az iskolák, de a korábbi szabályozásban is a kiadott kerettantervek alapján készíthettek az iskolák helyi tantervet. Azt sem szabad elfelejteni, hogy ez az elõzõ törvény alapján is úgy mûködött, hogy lehetõsége volt a kerettantervet elkészíteni az iskolának, lehetõsége volt pedagóguskollektívának, és lehetõsége volt önálló pedógusnak is. Minden egyes kerettanterv jóváhagyásához viszont azt tartalmazta, hogy szükség van az úgynevezett tantervtanács - amely a szakma legkiválóbb szakembereit tömörítette - szakmai véleményére és jóváhagyására.

Itt viszont már az államnak a fõfelügyeleti joga jelenik meg akkor, amikor az adózók pénzét arra használjuk föl, hogy az állami oktatást bizonyos mértékben támogassuk, akkor az államnak vállalnia kell a felelõsséget azért a tantervért, amelyet kiad.

Még egyszer hangsúlyozom, hogy itt óriási koncepcióbeli különbség van az értékek mentén, illetve a tananyagátadás mentén, tehát a nevelés mentén - ez volt a régi koncepció - és az oktatóégépekké degradált pedagógusok tevékenysége mentén is. Ez egy óriási különbség, nem gyõzöm hangsúlyozni. Tudom, hogy ez egy kicsit túlzásnak is tûnik, de ha belegondolnak a képviselõtársaim, akkor megérthetik azt, hogy miért mondom mindezt, és biztos vagyok benne, hogy a jövõ engem fog igazolni.

Az már más probléma, hogy ha ezekkel a dolgokkal felforgatunk itt mindent, olyan kényszerû helyzetbe hozzák az önök után következõ kormánykoalíciót, hogy õk is kénytelenek lesznek a közoktatás és a szakmai színvonal megtartása érdekében a szükségesnél nagyobb mértékû változtatásokat elvégezni. Ez pedig polgári demokráciákban nem szokás.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage