Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Képviselõtársaim! A Független Kisgazdapárt már számos esetben rámutatott arra, hogy a magyarok nyelve elleni román nyelvtörvény olyan diszkriminatív alkotás, amelynek az érzékeltetésére a diszkriminációnak csak olyan fokai illeszthetõk rá, mint a népirtás fogalma, hiszen egy nép erõszakos asszimilációját elõidézõ rendelkezés mindenképpen a genocídium fogalomkörébe tartozik.

Sajnálatos módon a magyar kormány nem lépett fel eléggé határozottan az ilyen, genocídiumnak minõsíthetõ, sõt a Független Kisgazdapárt országos vezetése által egyenesen fasisztának minõsített román nyelvtörvény ellen. A mi megállapításunk az, hogy a Magyar Köztársaság Országgyûlésének is sokkal nagyobb hatékonysággal kellene fellépnie, mert különben a magyarok olyan helyzetbe kerülnek Romániában is, Szlovákiában is, amikor tömegesen fognak olyan módon asszimilálódni, amely a magyarságra nézve a végveszély helyzetét jelenti.

Mi azt javasoljuk, hogy akár menjünk ki kollektíve, a Magyar Köztársaság Országgyûlése, és a strasbourgi parlamentet vegyük körül élõ lánccal, ekként mutassuk meg, hogy a magyarság nem hagyja a nyelvét erõszakosan eltörölni! Én kérem az igen tisztelt képviselõtársaimat, üljön le a hat párt és találjon erre valamilyen megoldást, mert az nem lehet, hogy csak tíz biciklis gyereknek az ügyévé silányuljon a magyar nyelv fenntarthatóságának ügye!

Köszönöm a türelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage