Tóth Pál Tartalom Elõzõ Következõ

TÓTH PÁL, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elõadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tulajdonképpen ez sem igazán bizottsági elõadói felszólalás lesz, de úgy érzem, hogy e törvényjavaslat kapcsán keletkezett néhány mozzanatot a tisztelt Házzal a bizottság nevében meg kell osztanom.

A múlt hét szerdáján került sor arra, hogy bizottságunk megbeszélte a T/1268. számú törvényjavaslatot és az általános vitára alkalmasságát egyhangúlag - még egyszer hangsúlyoznám, egyhangúlag - állapította meg. Sõt, bizottságunk egyik illusztris tagjának véleménye az volt, hogy ezt a törvényjavaslatot általános vitára kell bocsátani, hiszen az Alkotmánybíróság 1/1995. számú határozatában foglaltak alapján a tisztelt Háznak 1995. szeptember 30-ig eleget kell tennie eme törvényhozási feladatának.

Szeretném továbbá hangsúlyozni, kötelességemnek érzem tájékoztatni a tisztelt Házat arról, hogy az elõterjesztés által érintett érdekképviseleti szervezetek - tudomásom szerint három ilyen szervezet volt - észrevételt tettek a törvényjavaslattal kapcsolatban, és bár ezen észrevételek megtárgyalására nem került sor, de bizottságunknak volt szerencséje megismerni ezeket az észrevételeket. A bizottságunkhoz eljutott észrevételeket abban summázhatnám, tisztelt Ház, hogy a T/1268. számú törvényjavaslat az érintett szervezetek szerint nem felel meg az Alkotmánybíróság határozatában fogalaltaknak. Tehát a törvényjavaslatot nem tartják olyannak, amely számukra elfogadható lenne, és amely megfelelne az Alkotmánybíróság ide vonatkozó határozatának.

A lényeg tehát, tisztelt Ház, az, hogy a leginkább érintett érdekképviseleti szervezetek az önök elõtt fekvõ javaslattal szemben - s ezt meg kell mondanom - igen komoly alkotmányossági kifogást emeltek. Bizottságunk, miután meghallgatta az elõterjesztõ képviselõinek érveit - amelyek nagyjából-egészébõl hasonlóak voltak, mint amik a miniszter úr expozéjában elhangzottak - végül is arra a meggyõzõdésre jutott, hogy a javaslat módosító rendelkezései összességükben igenis az Alkotmánybíróság határozatában foglaltak alapján születtek meg. Úgy véltük, hogy ezekrõl a korrekciókról, megoldásokról - és ezért szavaztunk az általános vitára bocsáthatóság mellett - lehet és kell is vitát folytatni, és úgy gondoltuk, hogy erre legalkalmasabb a parlamenti vita.

Ebben foglalhatnám össze mindazt, ami a bizottság ülésén errõl a témáról megfogalmazódott. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage