Szigethy István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZIGETHY ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Még Lányi Zsolt felszólalása idején kértem lehetõséget kétperces reagálásra. Sajnos a felszólalásában a történeti hûségtõl eltérõ tényállítások hangzottak el a Szabad Demokraták Szövetségérõl, és részben saját magamról is. Ugyanis a Szabad Demokraták Szövetsége részérõl Mécs Imre még a vagyoni kárpótlási törvény tárgyalása során hangsúlyozta, hogy a vagyoni kárpótlást a személyes szabadságtól megfosztás és az élettõl való megfosztás miatt járó kárpótlásnak meg kellene elõznie. Ennek a törvénynek a vitájában pedig az elsõ tárgyalási napon három szabaddemokrata képviselõ - Mécs Imre, Raj Tamás és én, saját magam - szólaltunk fel, mindhárman hangsúlyozva ugyanezt a gondolatot, amelyet az elõbb Mécs Imre nevéhez kapcsoltan már elmondtam.

Nagyon méltánytalannak tartom ezek után azt, hogy valaki, aki nem vett részt azon az ülésen, valószínûleg nem olvasta a jegyzõkönyvet, a Szabad Demokraták Szövetségét ennyire durva módon megtámadta ennek a törvénynek az akkori vitája miatt - azt a pártot, amelyik három felszólalóval lépett föl az elsõ tárgyalási napon a törvény mellett, és emlékezetem szerint azon a tárgyalási napon más nem is szólalt föl a törvénynél.

A történeti hûség ez. Nagyon szeretném, hogy senki ne érezze magát felmentve a történeti valóság tisztázása alól, csak azért, mert nem vett részt azon a parlamenti ülésen. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage