Hegyi Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Még az MSZP frakciójához tartozom, bár lehet, hogy néhány hozzászólásom után ez már nem így lesz - de ezt csak humorként mondom.

Gondolom, Hasznos Miklós képviselõtársam felszólalását mindannyian megindítónak tartottuk, hogy igazságkeresését személyes élményeivel ötvözte, és valóban köszönjük ezt a hozzászólását.

Egy dologban azonban, ha megengedi, pontosítanám. Természetesen nem az állam fizet kárpótlást, mert az államnak egy fillérje sincsen. Adófizetõk fizetik mindazt a kárpótlási törvényt, amelyet mi megszavazunk. A fiatalabb nemzedékektõl el lehet bizonyos körülmények között várni ezt a fajta történelmi igazságtételt, de nem az állam, nem a kormány fizeti a kárpótlást, hanem az adófizetõk, a fiatalabb nemzedékek - ezt fontos rögzíteni ebben a Házban.

A másik észrevételem: mielõtt Lányi Zsolt képviselõtársam új történeti kategóriaként meghonosítaná a "baloldali fasizmus" kifejezést, szeretném fölhívni összes képviselõtársam, többek között a kisgazdapárti képviselõtársaim figyelmét is arra, hogy ha elolvassák például Nagy Vincének, a Független Kisgazdapárt '45 és '47 között volt képviselõjének könyvét, nagyon érdekes emlékiratát, akkor abból kiderül, hogy bizony 1939-ben a zsidótörvényt többek között Tildy Zoltán, a Független Kisgazdapárt egyik vezetõje is megszavazta. Úgyhogy mindazokban a szomorúságokban, amelyek beálltak '44-ben, bizony nemcsak jobboldali és baloldali, hanem magukat centristának valló politikusoknak is részük volt. Ez a történeti igazság egyik része.

A '45 után történt szörnyûségek jelentõs részét pedig annak a törvénynek a hatálya alatt hajtották végre, amely a köztársaság hatályosabb védelmérõl szólt, és ezt a törvényt bizony ebben a Házban - akik akkor képviselõk voltak, mint Keresztes Sándor képviselõtársam is, tudják - az akkori kormánypártok bizony, mind a négy párt, megszavazták.

(17.10)

Ezt nem azért mondom, hogy sebeket tépjünk fel, csak és kizárólag azért említem meg, hogy ha túl akarjuk tenni magunkat a történelem sérelmein, viharain, akkor ismerjük el, hogy bizony ebben sok olyan erõnek is felelõssége volt, amelyik erre már nem szívesen emlékezik. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage