Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Elnök Asszony! Hegyi Gyula képviselõtársunk felszólalásával kapcsolatban azért kértem szót, mert õ hivatkozott a Független Kisgazdapárt korábbi álláspontjára, mégpedig tévesen, hiszen õ Nagy Vince könyvére hivatkozott, úgy gondolom, Vörös Vince könyve helyett, de akárhogy is történt, ha helyes volt a névre való utalás, ha helytelen, a tény az, hogy a jobboldali fasiszták, a nácik éppúgy megsemmisíteni akarták a Független Kisgazdapártot, mint a baloldali fasiszták, a kommunisták. Ez történelmi tény.

Emlékeztetem igen tisztelt Hegyi Gyula képviselõtársamat arra, hogy 1944. március 19-én éjjel szállták meg a nácik Magyarországot, másnap Veesenmayer nagykövet úr követelte a belügyminisztertõl a Független Kisgazdapárt azonnali betiltását. És emlékeztetem rá, hogy ugyanezt a módszert alkalmazta késõbb Szviridov altábornagy a Szovjetunió részérõl, aki azonnal követelte 81 kisgazda képviselõ eltávolítását, Rákosi Mátyás pedig a parlamentben kiabálta - mint sajnos késõbb nem egyen -, hogy ki a jobboldallal a parlamentbõl. És ki volt a jobboldal? Az 57,3 százalékot elért Független Kisgazdapárt.

Úgy gondolom, ha bármire hivatkozik Hegyi képviselõtársam a történelemmel kapcsolatban, akkor ezeket a tényeket nem szabad figyelmen kívül hagynia, mint ahogy azt a tényt sem, hogy ebbõl a Házból egyetlenegy képviselõ volt akkor is, aki a nácik ellen fel mert lépni, aki rá mert lõni a náci megszállókra, és ez Bajcsy-Zsilinszky Endre, a Független Kisgazdapárt kiemelkedõ személyisége volt.

Köszönöm szépen, és elnézést a viszontválaszért. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage