Hegyi Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tanult és tisztelt képviselõtársam, Torgyán József figyelmébe ajánlom nagy szeretettel Nagy Vince volt kisgazdapárti képviselõ Októbertõl októberig elõször New Yorkban, majd késõbb Budapesten is megjelent emlékiratát, amelyben tényként említi, hogy vele elõször Rákosi Mátyás közölte, hogy Tildy Zoltán megszavazta '39-ben a zsidótörvényt. Tehát azért lesz jó a Kisgazdapárt vezetõjének, mert ezzel a múltjával zsarolható lesz, és ennek következtében nyilván rávehetõ olyan dolgokra, amelyekre egyébként nem volt rávehetõ.

Egyáltalában nem állítottam felszólalásomban; éppen a szünetben Vásárhelyi István derék kisgazdapárti képviselõ unokaöccse közölte velem - amit egyébként véletlenül én is tudtam -, hogy Vásárhelyi István annak idején nem szavazta meg '39-ben a zsidótörvényt. Csak és pusztán arra szerettem volna nem is elsõsorban frakcióvezetõ úr, mint Lányi Zsolt figyelmét felhívni, hogy amikor bizonyos pártok múltját negatív módon felidézzük, akkor sajnos a valóság és a tény az, hogy minden parlamenti pártban voltak tisztességes emberek, és minden parlamenti elõdpártunkban voltak olyanok, akik gyengeségbõl vagy még ennél is rosszabb okból behódoltak az ordas eszméknek. Ez tartozik a tényekhez.

Ugyanakkor az is a tényekhez tartozik, hogy Torgyán József képviselõtársam gyakran szokta emlegetni a '45 és '47 közti újjáépítés valóban ragyogó eredményeit. Akkor a Kisgazdapárt többségben volt a kormányban, de az is tény, hogy a kormányban három másik párt is benne volt: a Nemzeti Parasztpárt, a Szociáldemokrata Párt és a Kommunista Párt. A hidak és talán minden azért tudott olyan gyorsan felépülni, mert az akkori parlamentben kevesebb szó esett a múlt sérelmeirõl, és sokkal inkább arról, hogy hogyan kell az országot rendbehozni és felépíteni. Õszintén remélem, hogy ezen a kárpótlási törvényen - amely szükséges - túl fogunk jutni, és akkor valóban nem a múlton fogunk vitatkozni, hogy melyik párt hány képviselõje hogyan, miként szavazott, hanem arról, hogy ezután hogyan fogunk szavazni azért, hogy az ország valamelyest elõre mozduljon.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage