Gyõriványi Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYÕRIVÁNYI SÁNDOR (FKGP): Engedjék meg, hogy mint történész helyesbítsem Hegyi Gyulának sorozatos félremagyarázásait, félreértéseit, félrehallásait. Amikor Nagy Vince ezt a könyvet megírta, már a Magyar Függetlenségi Párt képviselõje volt. A Kisgazdapártból kilépett, és ahhoz semmiféle köze nem volt, sõt amikor ezt az emlékiratot - amit én is ismerek - írta, akkor ez a szellemiség hatotta át.

A másik pedig, hogy pontosítanom kell: amikor az 1945. november 4-i választásokon a Kisgazdapárt 57,3 százalékkal megszerezte az abszolút többséget, akkor ennek az elõzményéhez tartozott - s nem tudom, hogy erre büszke lesz-e Hegyi Gyula -, hogy Vorosilov marsall és Szviridov altábornagy behívatták Tildy Zoltánt és azt mondták, hogy csak abban az esetben járulnak hozzá egy szabad választás megtartásához, ha koalíciót vállal a párt. Egy éjszakán át tartott a vita, amelynek során azt mondták: ha azt akarjuk, hogy legyenek választások, akkor ám legyen ez. És akikre olyan nagyon büszke volt, mint a Kommunista, a Szociáldemokrata és a Parasztpárt embereire, azok közül az egyik Rákosi Mátyás volt, a másik Szakasits Árpád. Meg kell mondani, hogy ugyanakkor nagyon tisztességes, nagyon derék ember volt a Parasztpárt által beküldött képviselõ, volt tanárom és jó barátom, Keresztury Dezsõ, aki még ma is él, és aki nekem nyilatkozott azokról a körülményekrõl.

Azt hiszem, az idõm lejárt, bár ezzel kapcsolatban még sok mondanivalóm lenne. Tehát ennyivel elégedjünk meg. És mélyedjen el egy kicsit jobban a magyar történelem tanulmányozásában képviselõtársam.

Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage