Varga László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Én úgy érzem, igen jó kapcsolatban és figyelemmel kísérem Hegyi Gyula képviselõtársamnak az észrevételeit, és most elvi szempontból szeretnék csak egy nyilatkozatot tenni, mint aki részt vett a '45-ös törvényhatósági választásokon - amelyekrõl meg fogok itt majd emlékezni napirend után az Országgyûlésben -, a '47-es parlamentben is. Minden összehasonlítás tévedés, ami a '45-47-es munka és a jelenlegi között van, hogy valaki tévedésbõl, vagy pedig meggondoltságból jó vagy rossz törvényt szavaz meg. Abban az idõben egy durva szovjet megszállás, és legalább olyan kegyetlen kommunista diktatúra között úgy Varga Bélának, Nagy Ferencnek, Tildy Zoltánnak, Kovács Bélának, Barankovics Istvánnak, mint a Demokrata Néppártnak a mûködésében a vezetõknek azt kellett mérlegelni, mi az a közremûködés, mi az, amit megszavazhatnak, és ami az országnak, amennyire lehet, a nemzeti öntudatát, a keresztény értékrend megbecsülését, fejlõdését elõsegíti.

Óriási feladat, szinte megoldhatatlan, mert mindig áldozatokkal jár. Ne hasonlítsunk össze soha az abban az idõben megszavazott törvényeket a jelenlegivel, mert jelenleg a képviselõket pártfegyelem, vagy a lelkiismeretük kötelezi. Szeretném, ha csak a lelkiismeretük, és nem a pártfegyelem.

A Demokrata Néppárt, amely a Kereszténydemokrata Néppárt jogelõdje, ha már itt tartunk, szeretném megjegyezni, hogy a kétéves mûködése alatt az ország legnagyobb pártja volt, egyetlenegy olyan törvényt nem szavazott meg, egyetlenegyet se, ami a nemzet érdeke ellen volt, s a 62 képviselõbõl senki nem hajtott fejet. Természetesen ellenzékben voltunk, úgy éreztem, lelkiismeretünket követjük és a nemzet érdekét.

Végezetül pedig: Nagy Ferencet egyszer megkérdeztem, hogy miért nem kértél segítséget a nehéz helyzeteidben az amerikai követségtõl? Nagy Ferenc azt monddta: Igen, elmentem Schönfeld Arthurhoz, s azt mondtam: nem bírjuk egyedül ezt a harcot, amire azt mondta, kérem, ha segítséget akar, menjen a szovjet követséghez, mert mi nem tudunk segítséget adni. Ilyen helyzetben meg kell érteni mindazokat, akik néha rossz törvényt szavaztak meg, de kérem, becsüljék a Demokrata Néppártot is, amely kétéves, nagyon nehéz mûködése alatt soha meg nem szavazott egyetlen nemzetellenes törvényt. Köszönöm. (Szórványos taps a jobb oldalon. Dr. Torgyán József: Helyes, Lacikám! Köszönöm.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage