Hasznos Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HASZNOS MIKLÓS (KDNP): Miniszter úr! Én nem kívántam volna ezt a kérdést tovább ragozni, de ha már ön említette a nyugdíjat és a tb-ellátást, akkor ehhez csak egyetlen mondatot tudok hozzáfûzni: a másik körnek, a '39-tõl munkaszolgálatot teljesítettnek a nyugdíj- és tb-ellátását 1945-tõl kezdve rendezték már. Ha tehát ez jogalap, hogy most senki ne kérjen semmit, mert a társadalombiztosítási és a nyugdíjprobléma rendezve van, akkor nem értjük, hogy miért került be a másik kör - ugyanis azok is rendezve vannnak.

(18.40)

A másik: a törvényjavaslat 1. §-a mondja ki, hogy a '39-89 közötti, személyes szabadságot politikai okból... s a többi s a többi - akkor meg kell változtatni az 1. §-t, és azt kell odaírni, hogy "egyes", és nem mindegyikre, mert akkor már egy kör kimarad az egészbõl.

A harmadik pedig: amit önök megszavaztak - és én tárgyilagosan említettem a jegyzõkönyv alapján -, mind az SZDSZ, mind az MSZP akkori frakciója, egységesen igennel, az nem az volt, hogy második világháború meg harctéri alakulat, hanem a jelzõk nélküli munkaszolgálat; és nem véletlenül Csépe Béla és Nagy Ferenc József terjesztette be - akik mind a ketten munkaszolgálatosok voltak a Rákosi-rendszerben -, és világosan, egyértelmûen elmondták a felszólalásukban, hogy ez a módosító javaslat azt a célt szolgálja, hogy minden diktatúra munkaszolgálatos áldozatait azonos mértékû kárpótláshoz juttassa. Azt hiszem, hogy akkor önök odafigyeltek, és nem véletlenül nyomták meg az igen gombot, nagyon jól tudták, hogy mirõl van szó; nemcsak arról, hogy most a második világháború egy körébõl csinálunk egy "második" második világháborús kört. Köszönöm szépen. (Szórványos taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage