Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony.

Tisztelt Ház! Tényleg csak tõmondatokban, mert két perc az kevés, és amúgy is az elsõ napirendi pontunk ezekkel az ügyekkel lenne kapcsolatos.

Hogy meghazudtolták-e a kormányt vagy sem, ezt nem tudom, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetségének kedvenc módszere, hogy idõnként kijelenti egy interjúban: a kormány hazudik. Ennek sem bizonyítására, sem cáfolására nem elég az a 20-30 másodperc, viszont a kabátlopási ügy megmarad.

Szeretném leszögezni, a kormány nem állapított meg nyolcezer forint kiegészítõ tandíjat, lehetõséget adott a felsõoktatási intézményeknek legfeljebb nyolcezer forintnyi kiegészítõ tandíj kivetésére. Továbbá a minisztérium alkotmánysértõ tette abban merült ki a tavasz során, hogy a kormány utóbb alkotmánysértõnek bizonyult rendeletére hivatkozott. Ennyit a körítésrõl.

Ami az egész ügy tartalmi vonatkozásait illeti: folyamatosan tárgyalunk a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetségével. Minden konkrét ponton - úgy tûnik -, hogy vagy megállapodni tudunk, vagy a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetsége visszavonul.

Kezemben van egy emlékeztetõ, amelyet Papp Lajos helyettes államtitkár úr és Jaczkovics úr, a HÖKOSZ alelnöke írt alá. Eszerint - végigmenve a tandíjrendeleten - nem találtak olyan pontot vagy jogtechnikai pontatlanságot, amely indokolná azt, hogy a kormány ezt a rendeletet visszavonja vagy lényegesen módosítsa.

A hallgatóknak különféle kifogásaik voltak a tandíjrendelettel kapcsolatban. Ezeket a kifogásokat részint azért nem lehetett jelen pillanatban orvosolni, mert a felsõoktatási törvénybe ütköznének - de ígéretet tettünk rá, hogy a felsõoktatási törvény módosítása után ez megtörténik -, részint pedig azért, mert az említett miniszterelnöki ígérettel, rektori konfencia-felhívással és így tovább kapcsolatosak. A rendeleten kívül, amely lehetõséget adott erre, ígéretet tett a kormány arra, hogy nem fognak a hallgatókat méltánytalanul sújtó terhek felhalmozódni.

Úgy gondolom, ez az egész ügy most már csak politikai ügy... (Az államtitkárt elnöki csengõ figyelmezteti, hogy letelt a két perc.) Egy mondat, és befejezem. Köszönöm szépen. Tehát az egész ügy most már csak politikai ügy. A hallgatók nem óhajtanak tandíjat fizetni, ebben egyetértek velük, mert én sem óhajtanék fizetni, ha egyetemi hallgató volnék. Ezért tehát mindenképpen tüntetni óhajtanak, és hogy ez politikai felhangokat kapott, erre Torgyán képviselõ úr iménti felszólalása a bizonyíték.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban. - Dr. Torgyán József: A végén mi leszünk a hibásak! Derültség az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage