Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Rövid reagálásomban elöljáróban azt szeretném mondani, hogy az államtitkár úr sajnálatos módon nem érti ennek a kérdésnek a lényegét. (Taps a KDNP és az FKGP padsoraiban. - Dr. Szabó Zoltán: Én nem értem a kérdés lényegét!)

Nagyon rövid idõkeretben szeretnék rámutatni arra, hogy itt a kormány merevsége szembeötlõ módon okoz értékvesztést. Mert a tanulók, a hallgatói önkormányzat elfogadta a tandíjat. Tehát az nem igaz, hogy nem akarnak tandíjat fizetni. S ez a kérdés tulajdonképpen már nem is gazdasági kérdés. Nem is politikai kérdés, hanem alapvetõen egy mélyreható kulturális és társadalmi kérdés.

A tandíjat elfogadják. Õk azt kérik, hogy ... (Dr. Szabó Zoltán: Ne kelljen fizetni.) ... olyan kormányrendelet vagy törvény szabályozza ezt a kérdést, amely figyelembe veszi a diákok elõmenetelét, szociális helyzetét is.

Higyjék el a kormányzat vezetõi, hogy a hallgatói önkormányzatok ezt jobban tudják. Felhívom a figyelmet a subsidiaritás elvére. Jobban tudják. Felhívom a figyelmet arra, hogy a tehetség a legnagyobb nemzeti kincs, és a tehetség szóródik. Általános történelmi tapasztalat az, úgy szóródik, hogy bizony a szegényebb rétegeknél van nagyon sokszor elkallódó tehetség.

Szívszorító látvány, amikor az ember olyan tehetséggel találkozik, aki elkallódik. Van, aki saját maga miatt kallódik el. De aki azért kallódik el, mert szegények voltak a szülei, azon a kormányzatnak minden körülmények között segítenie kell. A hallgatói önkormányzatok erre mutatnak rá és ezért kérik ennek a kormányrendeletnek a visszavonását.

Ezért merem azt állítani, hogy itt értékvesztésrõl van szó.

Köszönöm szépen. (Taps a KDNP és a Fidesz padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage