Kónya Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÓNYA IMRE (MDF): Köszönöm. Tisztelt Országgyûlés! Úgy vélem, teljesen indokolt volt a Fidesz napirend elõtti felszólalása. Mindenesetre abban a részében, hogy az írásba foglalt megállapodás és ígéret a tapasztalatok alapján mindenképpen indokolt igény a hallgatói önkormányzat részérõl.

Itt elhangzott már korábban is egy ígéret, az év elején, a miniszterelnöktõl is hallottuk, és Fodor Gábor minisztertõl is hallottuk, hogy ebben az évben nem fogják bevezetni a tandíjat. Ezt követõen néhány hónappal mégiscsak sor került a tandíj bevezetésére.

Joggal juthat eszébe sokaknak az az öt-hat évvel ezelõtti kijelentés az akkori miniszterelnöktõl; Grósz Károly mondta, hogy a kormány szava nem úri becsületszó. Úgy látszik, ismét fel lehetünk készülve arra, hogy amit a kormány egyik pillanatban mond, azt néhány hónappal késõbb tettekben cáfolja.

A másik kérdés: továbbra is úgy vélem, a kormány magatartása meglehetõsen farizeus. A kiegészítõ tandíjra lehetõséget ad egy kormányrendelet nyolcezer forintig, ugyanakkor kijelentik, hogy elvárják a tanintézményektõl, hogy ezt ne vezessék be. De ezzel egyidejûleg a felsõoktatásnak az anyagi forrásait jelentõsen csökkentik. Tehát olyan helyzetet teremtenek, hogy tulajdonképpen kénytelenek lennének ezt bevezetni a felsõoktatási intézmények. S ezzel mintegy a politikai felelõsséget is áthárítják a felsõoktatási intézményekre.

Valami olyasmi mûködik, mint az önkormányzatok vonatkozásában. A kormány megteszi azokat a lépéseket, amelyekkel kényszerhelyzetbe hozza az önkormányzatokat és egyéb önálló, autonóm testületeket, utána pedig politikailag úgy nyilatkozik, hogy ne tegyék meg a megszorító intézkedéseket, és ha mégis megteszik, akkor rájuk hárítja a politikai felelõsséget.

Úgy vélem, hogy elfogadhatatlan ez a magatartás.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az MDF és a Fidesz padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage