Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Megint csak nem tudok minden tényszerû felvetésre, de azért néhányra hadd próbáljak meg reagálni.

A "Phare" egy betûszó, amelyben az elsõ két betû, a "p" és a "h" "Poland"- et és "Hungary"-t jelenti, azaz Lengyelországot és Magyarországot. Ezt a segélykonstrukciót eredetileg ennek a két országnak találták ki, azóta már több mint tíz azon országok száma, amelyek részesülnek belõle.

Folyamatosan csökken tehát a hazánkra jutó Phare-összeg, attól függetlenül, hogy a tényleges, az összes összeg növekszik; ez nem a jelenlegi kormány kultúrpolitikájának minõsítése a Nyugat részérõl, hanem egy egyszerû matematikai mûvelet eredménye.

(9.30)

Ami a pedagóguselbocsátást illeti, ez nekem is nagyon fáj. Mindazonáltal le kell szögeznem, hogy jelen pillanatban Magyarországon négyezer pedagógus van munka nélkül. Ez a pedagógus társadalomnak kevesebb, mint három százaléka. Én ezt is sokallom, de ha összehasonlítjuk az általános munkanélküliséggel, akkor még nem tekinthetõ tragikusnak.

Mindazonáltal én azt gondolom, hogy a kormány egyetért Csépe Béla frakcióvezetõ-helyettes úrral abban, hogy fejlõdésünk és európai integrációnk záloga az oktatás és a kultúra. Úgy véljük, hogy a magyar oktatás, a magyar kultúra igen magas színvonalú, és amit az adott gazdasági koordináták között lehet, azt meg is kívánjuk tenni ennek a fenntartásáért. Ezt bizonyítja az, hogy a költségvetési tárgyalások során az általános megszorító intézkedések közepette a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium volt az, amelyik a legjobb pozíciót tudta kivívni magának az eredeti javaslathoz képest.

Én ugyanakkor zárásként vagy befejezésül szeretném leszögezni, hogy Eötvös József nyomdokaiba igen, Klebersberg Kunó nyomdokaiba nem kíván lépni a mai magyar oktatásügyi kormányzat. (Közbeszólás az MDF padsoraiban: Nem is tud.) Klebelsberg Kunó tette valóban nagyszerû volt, de azóta kimutatták, hogy iskolákat akkoriban laktanyák helyett építettek... (Dr. Torgyán József: De nem munkáslaktanyákat!)..., és ott képezték ki leventeoktatás keretében a magyar katonaságot, tekintettel arra, hogy a párizsi békeszerzõdés erre nem adott lehetõséget militarista keretek között.

Köszönöm szépen. (Felzúdulás és közbekiáltások a jobb oldalon, taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage