Kiss Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KISS GÁBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. A következõket szeretném elmondani:

Én osztom az elõttem szóló két képviselõtársam aggodalmát a demokratikus iskola és kultúrpolitikát illetõen.

Takács Péter képviselõtársammal ebben a tárgykörben a nyilvánosság elõtt vitát folytattunk '91-92-ben. Én ott kifejeztem azt az aggodalmamat, hogy pusztán a piaci viszonyok létrejötte nagyon nagy mértékben fokozni fogja az esélyek egyenlõtlenségét, és azt szerettem volna, ha legalább ideologikus gátak nem végeznek ebben a tekintetben olyan pusztító munkát, amitõl joggal lehetett aggódni.

Én is a törvényi garanciáknak és biztosítékoknak a híve vagyok. Ezzel összefüggésben szeretnék reflektálni Fekete György képviselõtársam szövegére a vazallusokat és a vékony irányító réteget illetõen.

Az elõbb itt szó esett Klebelsberg Kunóról. Az egyébként általam nagyra becsült és igen tisztelt kulturpolitikus a következõket mondta a saját kultúrpolitikájának elvi alapjairól: "Az én tudománypolitikámnak alapja az, hogy a nemzetek kultúráját kicsiny és nagy nemzeteknél egyaránt három-négyezer ember képviseli."

Én azt gondolom, hogy minden tiszteletre méltó érdeme mellett is ennek a kultúrpolitikának az ideológiai megalapozását nemigen lehetne helyeselni. Én ezért azt gondolom, hogy erõfeszítéseinket, ami a magyar közoktatásnak és a kultúrának a helyzetét illeti - eltekintve a lehetségesen különbözõ ideológiai megközelítésektõl és ilyenfajta verses ráfogásoktól - a tényekre alapozva kellene igazából tárggyá tenni és megközelíteni, és úgy kellene dolgoznunk, hogy valóban törvényi biztosítékok szülessenek mihamarabb az esélyek lehetséges kiegyenlítésérõl olyan körülmények között - a piaci viszonyokra értem -, amelyek ennek ellentmondani látszanak. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage