Kovács Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOVÁCS KÁLMÁN (KDNP): Nem hiszem, hogy védenem kellene Klebelsberg Kunónak a mûvét, ennek ellenére hadd említsek meg néhány dolgot ezzel kapcsolatosan, mert az elõbbi idézetbõl egy félreérthetõ dolog jön ki, az, hogy nevezetesen kedves képviselõtársam valamilyen módon helytelennek érzékeli Klebelsberg Kunó tevékenységét és alapgondolatait. Én azt hiszem, hogy Klebelsberg Kunó az egyik legnagyobb alakja a magyar közoktatásügynek és pontosan a tevékenységével bizonyította azt, hogy mennyire fontos volt számára, hogy minél szélesebb néptömegek jussanak el a mûveltséghez. Erre csak egyetlen példát hadd említsek: azt az iskolaalapítási és iskolabõvítési programját, amelyben ötezer iskolai objektum készült el, amelyekben nem a három-négyezer ember tanult, hanem megpróbálta az egész magyarságot egy magasabb szintre emelni.

(11.50)

Nem hiszem, hogy az ilyen kiragadott idézetek jól példáznák Klebelsberg Kunó elképzeléseit. Azt hiszem, az õ példája pontosan azt jelenti számunkra, hogy az egész magyar népességet kell felemelnünk. Azt a magyar népességet, amelynek jelen pillanatban a lesüllyesztése folyik.

Tehát ez a program - és itt aktualizálok a két hozzászólás között -, ez a mostani felsõoktatási fejlesztési program és a többi program a felsõoktatás lesüllyesztési programja. Klebelsberg Kunó pontosan a magyar oktatásügy és a magyar felsõoktatás felemelését végezte.

Ez egy nagyon elgondolkodtató gondolat kell legyen a kormánykoalíció számára, mert nem gyõzzük elégszer hangsúlyozni, hogy ez a bizonyos vágyva vágyott Európa csak akkor érhetõ el számunkra, ha minél több embert el tudunk juttatni olyan szintre, hogy magasabb szintû, szélesebb mûveltséget nyújtó tudásban legyen része.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az FKGP és az MDF padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage