Kiss Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KISS GÁBOR (MSZP): Két irányban kell válaszolnom. Az egyik: én nem említettem Klebelsberg Kunó kultúrpolitikusi tevékenységét. Én azt mondtam, hogy a tevékenység és ennek ideológiai megalapozása relatíve egymástól különválhat, és egy egészen kíváló tevékenység is alapulhat rossz ideológiai megközelítésen. Ez az egyik.

A másik: Fekete György képviselõ úrnak szeretném figyelmébe ajánlani mondjuk Móra Ferencet. "Adhassa, inasnak is nézze." Vagy Móricz Zsigmondot. "Mi az apád? - Ács." A tehetség - kedves Képviselõ Úr - szociális kategória is.

Ebbõl következõleg azt gondolom, semmiféle elfogultsággal nem vagyok vádolható, ha azt mondom, hogy a jelenlegi társadalmi körülmények közepette, amikor az országnak osztályrészül jutott az elszegényedés, legalábbis az ország nagyobb felének, akkor igazából erre kellene tekintettel lenni. Nem pedig különbözõ ideológiai elõfeltevéseket keresgélni.

Pontosan azért igyekeztem ilyen mértéktartóan és óvatosan fogalmazni abban, amit elmondtam, mert szerettem volna a képviselõ urat arra emlékeztetni, nagyon finoman, ha a lehetõségek megszûkítésével ez a kormánykoalíció vádolható, bizonyos ideológiai megfontolások és tapasztalatok alapján a megelõzõ is vádolható lett volna. Én azonban - úgy gondolom - ezen túl kell már jutnunk és ezt ad acta kellene helyezni.

A konkrét tevékenységet bíráljuk annak érdekében, még egyszer mondom, hogy a romló viszonyok között is a tehetségeknek a mûveltséghez való hozzájutása - a lehetõségig - garantált legyen. Ebben, gondolom, mind a ketten egyetértünk.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage