Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen. Engedtessék meg, hogy Kiss Gábor képviselõtársam egyetlenegy mondatára reagáljak. A lehetõségek szûkítésével az elõzõ kormány is vádolható vagy számon kérhetõ ... A mondat végét pontosan nem jegyeztem le.

Szeretném azért ismét elmondani a magyar parlament elõtt, hogy az elmúlt négy évben az elsõ évre felvett hallgatók létszáma megduplázódott és hatvanhat százalékkal nõtt összesen az egyetemi és fõiskolai hallgatói létszám. Hogy harminc-negyven százalékos oktatói béremelés volt 1993-ban, és a közalkalmazotti béren kívül még plusz kétmilliárdot kaptak a felsõoktatásban dolgozók.

Szeretném azt is elmondani, több milliárd forintot fordítottunk arra, közel 35 milliárdot az elmúlt négy évben, hogy a felsõoktatás fejlõdjön.

Ez egy világkép és ez ideológiai kérdés, hogy a felsõoktatást valaki fontosnak tartja vagy nem tartja fontosnak a felsõoktatást. Mert itt a jövõnk a tét. S azt gondolom, hogy ez nem szlogen és nem lózung, ahogy mûvelõdési miniszter úr elmondta, hanem arról szól, hogy fiaink vagy a következõ nemzedékek hogyan tudnak megfelelni azoknak a kihívásoknak, amelyeket ma még mi nem is ismerünk vagy nem is tudunk elképzelni, az európai integrációban a Magyarországon végzett egyetemi hallgatók diplomája versenyképes vagy nem versenyképes.

Tehát úgy hiszem, ha egy kormányzat hibát követ el vagy csökkenteni kívánja a felsõoktatás támogatását, akkor legyen szíves megnézni, képviselõtársam, hogy mi történt az elõzõ négy évben és a tényekre támaszkodjék.

Köszönöm. (Taps az MDF és az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage