Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Én eleddig nem reagáltam egyetlen felszólalásra sem, lettek légyen még oly méltatlanok is azok a megjegyzések, amelyek a minisztériumot illették innen a szószékrõl. Én úgy gondolom, az ellenérvekkel majd vitatkozni kell a zárszóban, a minõsítésekkel pedig nem kell foglalkozni.

Kovács képviselõ úr azonban most is, mint ahogy ez az utóbbi idõben már megszokott tõle, olyan inszinuációkkal illette a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztériumot, amelyekre válaszolnom kell, tudniillik ezek egész egyszerûen nem igazak.

Tehát még egyszer mondom: nem igaz az, hogy a tandíj költségvetés lyukainak betömködése. Ez egyszer, 1995-ben egy négyhónapos idõszakra, 800 millió forint erejéig igaz; jövõre, január elsejétõl már a felsõoktatás fejlesztésének, beruházásainak forrása lesz a tandíj.

Nem igaz az, hogy 1994 õszén választási megfontolásból halasztotta el a kormány ezt az intézkedést. Hiszen ha ilyen megfontolásai lettek volna, akkor néhány nappal az önkormányzati választás elõtt nem emelte volna meg a közüzemi díjakat, amelyek lényegesen nagyobb kört érintettek.

Nem igaz az, hogy az Alkotmánybíróság a minisztérium rendeletét minõsítette alkotmányellenesnek. Alkotmányellenesnek minõsítette azt a kormányrendeletet, amelyre hivatkozva, amelynek felhatalmazása alapján adta ki a minisztérium ezt a rendeletet. Ebben az összefüggésben volt csak alkotmányellenes és nem önmagában.

Nem igaz, hogy Kovács képviselõ úr számtalanszor bizonyította, hogy a minisztérium törvényellenesen mûködik. Kovács képviselõ úr számtalanszor kijelentette ezt, hogy törvényellenesen mûködik a minisztérium, de mindannyiszor adós maradt a bizonyítással.

Végezetül: nem igaz, hogy Bokros pénzügyminiszter úr azt mondta, hogy a kormány nem kívánja támogatni a felsõoktatást, csak a közoktatást. Bokros pénzügyminiszter úr azt mondta, hogy a költségvetés jelenlegi helyzetében a kormány nem képes fenntartani az ingyenes felsõoktatást; csak a közoktatás ingyenességére tud garanciát vállalni. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage