Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen a szót. Én egyetlenegy mondatra szeretnék az államtitkár úr hosszadalmas elõadásából reagálni. Azért hosszadalmas, mert itt minõsítésekrõl meg egyebekrõl volt szó, ami nem kapcsolódik a felsõoktatási fejlesztési határozathoz, tehát a hosszadalmasságát nem az idõre, hanem a tartalomra értettem.

Ami azt illeti, hogy nem mûködött törvénytelenül a minisztérium. Itt a parlament keretei között hívtam fel a figyelmet, hogy az a levél, amit írt az államtitkár úr, nem ön, hanem a felsõoktatásért felelõs helyettes államtitkár, öt pontban sértette a felsõoktatási törvényt és egy pontban az alkotmányt. Akkor természetesen az volt a válasz, hogy nem igaz. Igaz, hogy a jogi egyetem készítette a szakanyagot.

A másik: itt a parlament padsoraiban hívtuk fel a figyelmet arra, hogy az érettségi, amit Kovács Kálmán képviselõtársam már említett, törvénytelenül fog lezajlani, illetve egy olyan körlevél ment ki a jegyzõkhöz, hogy majdan módosítani fogják a kormányrendeletet, de már elõlegezzék meg, és ennek megfelelõen rendelkezzenek. Azt hiszem, hogy egy jogállamban nem szokás ilyen levelet kiküldeni.

A harmadik, amire fel szeretném hívni a figyelmet, amiben államtitkár úrral személyes vitám volt, amikor is arról volt szó, hogy a koalíciós egyeztetõ tanács beleszól az egyetemi oktatók kinevezésébe, s akkor államtitkár úr ezt visszautasította. Nálam van a koalíciós szerzõdés, amelynek az 1.2 pontja meghatározza, hogy mindazokban a kérdésekben, ahol a miniszterelnök, illetve a köztársasági elnök kinevezési joga szerepel, a miniszterelnök koalíciós helyettesével, tehát a belügyminiszter úrral egyeztetni kell. Miután az egyetemi tanárok kinevezése erre vonatkozik és miután a felsõoktatási törvény ezzel ellentétes, tehát úgy gondolom, hogy ismét bizonyítottuk, hogy itt a felsõoktatási törvény szerint nem lehet egyeztetni, mert a felküldött, az egyetemek által és a különbözõ tudományos tanácsok által elfogadott felterjesztéseket a miniszter köteles elõterjeszteni a miniszterelnöknek, illetve a köztársasági elnök úrnak.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage