Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Nem sok értelmét látom, hogy a süketek párbeszédét tovább folytassuk. Elmondhatnám újfent ugyanazokat, amiket az elõbb elmondtam, és ugyanazokat a válaszokat megkaphatnám, ennek valóban nincsen túlzottan sok értelme. Én azért mindenesetre azt gondolom, hogy Kovács képviselõ úr megismételte, de ismét nem bizonyította, megismételte a vádjait, ehhez természetesen joga van. Minden képviselõnek joga van azt mondani e Ház falai között, amit óhajt, ettõl ez még nem válik bizonyítékká.

Ami Dobos képviselõ asszony válaszát illeti, bizonyára sok tekintetben igaza van. Én a minõsítésrõl szólva nem az egyetemi minõsítésekrõl beszéltem, hanem arról, hogy ez egy elveszejtési program, szétzilálási program, életveszélyes koncepció, vazallusok képzése, lezülleszti a magyar nemzetet és így tovább. Ezek voltak azok a minõsítések, amelyek a minisztériumot, illetõleg annak politikáját minõsítették minden tartalmi alátámasztás nélkül. Én ezekre mondtam azt, hogy nem nagyon gondolom úgy, hogy reagálni kellene.

Azt sem mondtam, hogy a minisztérium soha nem mûködött olyan módon, hogy ebben törvényességi problémát ne lehetett volna találni. Azt mondtam, hogy Kovács képviselõ úr ezt soha nem bizonyította, és ezt továbbra is fenntartom, hogy ezt minden alkalommal csak ki szokta jelenteni.

Ami egyébként a mi személyes vitánkat illeti, azért hadd térjek ki arra: képviselõ asszony azt kérdezte, hogy párthatáskör-e az egyetemi tanárok kinevezése, erre a válaszom az, hogy nem párthatáskör az egyetemi tanárok kinevezése. Hogy valamely, az õ jogkörébe tartozó ügyben a miniszterelnök kivel egyeztet és kivel nem egyeztet, ez, úgy gondolom, hogy a miniszterelnök, illetõleg az õt delegáló párt és az egyeztetésre kijelölt személy, illetõleg az õt delegáló párt közötti szerzõdés ügye. Ez nem a felsõoktatási vagy akármiféle törvénybe ütközik. A miniszterelnök azzal egyeztet, azzal beszélget és azzal konzultál a számára kötelezõen elõírtakon kívül, akivel óhajt. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage