Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Úgy gondolom, hogy önnek bizonyos értelemben több tekintetben igaza van. A miniszteri rendelet kiadása - én ugyan nem vagyok jogász, tehát e tekintetben csak a jogi szakértõk véleményére tudok támaszkodni - jogi szakértõk szerint nem törvénysértõ, tekintettel arra, hogy a törévny által július 1-jével hatályba léptetni tervezett rendelet 23. § (2) és (3) bekezdése, amely tehát ezen bizonyos idõkorlátozás alá esõ anyagok kutatási jogát szabályozza, intézkedik arról, hogy erre engedélyt az ön által is említett kuratórium adhat.

Továbbá - és ezt valóban nem lépteti hatályba a törvény - egy másik paragrafus azt mondja, hogy ennek a kuratóriumnak a mûködését rendeletben szabályozza a mûvelõdési és közoktatási miniszter. Ennek következtében tehát a mûvelõdési és közoktatási miniszternek a következõ választási lehetõsége volt:

Vagy ragaszkodik a törvény betû szerinti értelmezéséhez, ez esetben nem szabályozza a kuratórium mûködését, miáltal a kuratórium nem tud mûködni, és ez esetben a törvény tartalma sérül, amely lehetõvé teszi, hogy a kuratórium július elsejével engedélyezze ilyen anyagok kutatását. A másik lehetõség, amelyhez a miniszter úr végül is folyamodott és amely jogászok szerint a kiterjesztõ értelmezés következtében nem jogsértõ, hogy egy formailag ugyan hatályba nem léptetett, de a törvény rendelkezéseibõl logikusan következõ felhatalmazással a törvény betû szerinti értelmezésénél elõbb élt. A miniszter úr ezt az utat választotta, és a minisztérium nem is kívánja visszavonni ezt a rendelkezést éppen azért, mert ezzel a törvény tartalmi rendelkezései sérülnének. Köszönöm szépen.

(14.10)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage