Lányi Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

LÁNYI ZSOLT (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A honvédelmi törvény 6. §-a elõírja, ha a HM-nél és a seregnél jelentõsebb létszámcsökkenés vagy létszámváltozás következik be, ami ezer fõt vagy ennél többet érint, abban az esetben a parlament jóváhagyása, a parlament hozzájárulása szükségeltetik.

Amikor szóba került a hadsereg átszervezése és bizonyos közalkalmazotti és bizonyos honvédségi személyeknek a leépítése, akkor erre a tényre a honvédelmi bizottságban is felhívtuk a figyelmet, valamint a Hodosz, a HM egyik érdekvédelmi szervezete is több ízben javasolta ezt. Ez azonban nem történt meg, mert most lesz napirenden a létszámok aránya és alakulása a következõ években, s a leépítést a HM megkezdte.

A Hodosz pert indított, és a pert megnyerte a munkaügyi döntõbizottságnál, ennek következtében jelentõs pénzeket kell a HM-nek kifizetnie a munkaügyi bíróság döntése alapján.

Nagyon kapkodónak, nagyon megfontolatlannak tartom ezeket az intézkedéseket. Meg kell teremteni annak a lehetõségét, hogy a HM amúgyis szûkös kereteit ne ilyen bírósági perek alapján, jelentõs, több száz milliós kiadásokkal terhelje, mert nagyon sok helye volna a pénznek a katasztrofális helyzetben levõ honvédségnél.

Ezért kérdésem államtitkár úrhoz elõször: Miért nem szíveskedik a HM betartani a honvédelmi törvény 6. §-át? Másodszor pedig: Az önök véleménye szerint körülbelül mennyibe fog kerülni az, hogy szakszerûtlenül kezdték meg a közalkalmazottak elbocsátását, leépítését, leminõsítését?

Várom szíves válaszát.

Köszönöm szépen. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage