Fodor István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FODOR ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr.

Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Úr! A magyar honvédség átalakulásával összefüggésben 1995 júliusában 2200 fõ polgári alkalmazott vált meg a honvédségtõl. Mint ez az Országgyûlés elõtt levõ elõterjesztésbõl kitûnik, ebben az évben további leépítések lesznek 1998-ig folyamatosan, amikorra is a polgári alkalmazottak száma a jelenlegi 21 ezer fõrõl körülbelül 7800 fõre csökken.

Ennek természetesen vannak költségei is, a végkielégítések és egyéb juttatások. A másik oldalon jelentkeznek a megtakarítások. De tekintettel arra, hogy nem ugyanabban az esztendõben jelentkeznek ugyanazon létszám vonatkozásában a költségek és a megtakarítások, így csak folyamatában tudom érzékeltetni ennek a szaldóját. Hozzátéve azt is, hogy költségeink egy részét, ötven százalékát a Pénzügyminisztérium megtéríti.

Ebben az esztendõben a költségvetés szintjén körülbelül 400 millió forintos költség jelentkezik. Ha csak a Honvédelmi Minisztérium költségvetését nézem, akkor a létszámleépítés szaldója pozitív.

A következõ esztendõben már az államháztartás szintjén is körülbelül egymilliárd forintos pozitív eredmény mutatkozik 1998-at bezárólag. 1999-tõl, amikor pedig már nem lesznek további létszámleépítések, tehát a költségek nem jelentkeznek, akkor - 1995-ös árfolyamon számolva - körülbelül 10 milliárd forintos eredmény, illetve megtakarítás mutatkozik költségvetési szinten.

El kell mondanom képviselõ úrnak, ezeknek a pénzeknek, amelyeket kifizetünk a polgári alkalmazottaknak, semmi köze sincs a bírósági ítélethez. A bírósági ítélet következményeként egyetlen fillért nem kell kifizetnünk a polgári alkalmazottaknak. Ez a munka törvénykönyvében és az egyéb, idevonatkozó törvényekben meghatározott végkielégítés és egyéb járandóságok, továbbá perköltséget sem kellett fizetnünk.

Kérem, fogadja el válaszomat. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage