Szabó György Tartalom Elõzõ Következõ

SZABÓ GYÖRGY népjóléti miniszter: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Azzal egészíteném ki az ön által már megfogalmazott információt - miszerint aláírtam ezt a rendeletet -, hogy a mai napon a Magyar Közlöny 75. számában ez meg is jelent.

Ami a tartalmát illeti: azok az állampolgárok kaphatnak támogatást, akik tüzelõolajjal fûtenek, függetlenül attól, hogy milyen fûtési módot használnak, tehát egyedi, központi vagy távfûtéses lakásban laknak-e. Igen fontos arra felhívni a figyelmet, hogy a jogosultságot a támogatásra - miután ez egy kiegészítõ, szociális jellegû támogatás - a települési önkormányzatok határozzák meg, rászorultsági elv alapján. Saját hatáskörükben fogják tehát a támogatás és a jogosultság mértékét is meghatározni.

Azt is szeretném elmondani, hogy a támogatás nem egyszerûen csak a folyamatos kiadások, tehát tüzlõolaj-kiadások támogatására használható fel. Nagyon fontosnak tartnánk, ha sor kerülne a fûtési mód megváltoztatására is, tehát ilyen beruházásokhoz is lehet kapcsolódni a támogatásokkal.

Továbbá a rendelet - annak megfelelõen, ahogy ezt a pótköltségvetési törvény is tartalmazta -, lehetõséget ad arra is az önkormányzatoknak, hogy amennyiben ilyen célokra nem tudja kimerítõ mértékben felhasználni a támogatást, akkor a jövedelempótló támogatásban részesülõk számára közhasznú munka szervezésére fordítsa a pénzt.

Ami talán még nagyon fontos - és erre irányult az ön kérdése is -, hogy mikor kaphatják meg az önkormányzatok. Nem kell igényelni. A rendelet egy, a törvény által is meghatározott számítási módszer szerint alapvetõen az állandó lakosokat és bizonyos más szociális tényezõket figyelembe véve automatikusan utalja az önkormányzatok számára ezt a pótlólagos támogatást azzal, hogy az elsõ részletet megkapják a kétmillió forint feletti támogatásban részesüló önkormányzatok szeptember 20-áig, és október 20-áig megkapják a második részletet is. Akik ez alatt, tehát kétmillió forint alatt kapnak támogatást, azok szeptember 20-áig fogják megkapni a támogatást, külön igénylés nélkül.

Köszönöm szépen a lehetõséget. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage