Dögei Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DÖGEI IMRE (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Mi lesz a sorsa a kunmadarasi bombatemetõnek? A Kunmadarason lévõ egykori szovjet katonai repülõtér sorsáról már többször volt szó a sajtóban és a tisztelt Ház elõtt is. Legutóbb én magam érdeklõdtem sorsa felõl, és kaptam ígéretet Suchman Tamás miniszter úrtól, hogy közösen meglátogatjuk ezt az objektumot. Sajnos többszöri érdeklõdésemre sem talált a miniszter úr idõpontot ígérete beváltására.

Mivel a reptér önmagában is nagy mûszaki érték, és egy kiváló mezõgazdasági termelési adottsággal rendelkezõ földrajzi körzet közepén terül el, hasznosításával, a körzet termelõi szférába való bekapcsolásával választóim és az egész ország érdekében továbbra is foglalkoznom kellett. Ennek megfelelõen 1995. szeptember 1-jén öt környékbeli polgármesterrel, valamint három kisgazda képviselõvel helyszíni szemlét tartottam a repülõtéren és környékén, és megvitattuk a reptér hasznosítási lehetõségeit.

Látogatásunk során szereztünk helyi információt arról, hogy a repülõtér mellett lévõ két falu, Nagyiván és Hortobágy között - a nemzeti park egy részét is magában foglalva - egy körülbelül 10 ezer hektáros bombatemetõ terül el, melynek létezését mindeddig nem hozták nyilvánosságra. A bombatemetõ bekerítettsége ellenére is súlyosan veszélyezteti a két falu lakosságát, a nemzeti park látogatóit, a vadállományt, és egyúttal igen jó termõképességû földterületet tesz használhatatlanná. Felszámolása és mûvelésbe vétele, valamint a közelében lévõ repülõtér hasznosítása sürgõs gazdasági és környezetvédelmi feladat.

Kérdezem az államtitkár urat, milyen katonai hasznosítást tervez a repülõtérrel, és milyen sürgõs és hathatós intézkedést kíván tenni a bombatemetõ felszámolására.

Kérem államtitkár úr válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage