Fodor István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FODOR ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselõ Úr! A Nádudvar, Kunmadaras, Hortobágy, Nagyiván községek és Karcag város határában lévõ 7700 hektáros terület katonai gyakorlótér, ebbõl 1200 hektár az úgynevezett célterület, javarészt mezõgazdasági mûvelésre alkalmatlan, szikes vagy mocsaras terület. 1942 óta honvédségi gyakorlótér, mindvégig légvédelmi csapatok, illetve repülõalakulatok használták, 1990-ig a Magyar Honvédség és a szovjet katonaság közösen. 1990-ben, a szovjetek kivonulását követõen, a felületi mentesítés megtörtént, azóta csak a Magyar Honvédség használja.

A Magyar Honvédség repülõalakulatai bombavetést gyakorolnak ezen a területen: az esetek 95 százalékában úgynevezett betonbombákat vagy homokbombákat dobnak le, amelyeknek nincs robbanótöltete, a becsapódáskor csak egy füstjelzést adnak. Ezt optikai rendszerekkel figyelik. Egyébként is, ha az esetek kisebb százalékában a gyakorlat hatékonyságának elbírálása érdekében mégis éles töltet van a bombában, és nem robban föl, akkor azt a tûzszerészek azonnal megsemmisítik.

Ugyanez a helyzet a légvédelmi rakétákkal. Itt csak kis hatótávolságú légvédelmi rakétákkal tudunk gyakorolni. Ezek a rakéták egy bizonyos idõ után önmagukat kell hogy megsemmisítsék. Ha az optikai rendszerek azt érzékelik, hogy ez nem történt meg, akkor a tûzszerészek ezt ugyanúgy megsemmisítik.

Tehát azt kell mondanom, képviselõ úr, szerencsére nem helytálló az a feltételezés, hogy ezen a területen emberi életeket vagy anyagi javakat veszélyeztetõ bombatemetõ lenne.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage