Pálos Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PÁLOS MIKLÓS (KDNP): Köszönöm. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr!

Az elmúlt héten hangzott el egy azonnali kérdés arra vonatkozóan, hogy beavatkoznak-e a NATO-országok nagykövetei a magyar belügyekbe. Az azonnali kérdés feltevését az tette szükségessé, hogy a Kossuth rádió egy újságra hivatkozással megvádolta a Magyarországra akkreditált NATO-országok nagyköveteit, miszerint írásos elemzést készítettek arról, hogy a NATO- országok abban érdekeltek, hogy a jelenlegi kormánykoalíció együtt maradjon.

A hír ilyetén közzététele példátlan, mert a belügyekbe való nyílt beavatkozással vádolta a diplomatákat. A Külügyminisztérium politikai államtitkára tagadta a hír valódiságát, de nem érezte olyan súlyúnak a dezinformációt, hogy bármilyen intézkedést is indokoltnak tartott volna.

Sajnos tegnap ismét hasonló eset történt. A rádió interjút közölt a parlament külügyi bizottságának elnökével abból az alkalomból, hogy a nagykövetek Pannonhalmán részt vettek a diplomáciai szüreten. Eörsi Mátyás, a külügyi bizottság elnöke azt nyilatkozta, hogy a diplomaták érdeklõdtek a koalíciós válságról, és - most szó szerint idézem -: "arról, hogy a kormány kitart-e gazdaságpolitikája mellett, amely az ország jövõjét biztosítja".

Tisztelt Miniszter Úr! Ismételten megkérdem, kíván-e a Külügyminisztérium valamit is tenni annak érdekében, hogy a diplomáciai testület tagjait kikapcsolja a magyar hírszolgálat és ezen keresztül a belföldi pártpolitika kellõen el nem ítélhetõ manipulációjából, vagy egyszerûen szokjuk meg, hogy a koalíciós pártoknak a nép számára nehezen elfogadható politikáját már a diplomaták felhasználásával is megpróbálják igazolni.

Kérdezem ezt annál is inkább, mert mint a NATO-országok diplomatáinak az Új Magyarország részére adott nyilatkozatából kiderül, a szeptember 3-án világgá röpített hírbõl egy szó sem volt igaz. Köszönöm. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage